Acasă Sport Mountain bike printre legende şi poveşti: Turul Masivului Ceahlău XCM

Mountain bike printre legende şi poveşti: Turul Masivului Ceahlău XCM

1452
0
DISTRIBUIȚI

Pasionaţii de mountain bike au oportunitatea de a participa la o nouă întrecere sportivă. Turul Masivului Ceahlău XCM este programat să se desfăşoare sâmbătă, 30 septembrie. Startul evenimentului este anunţat de la ora 10. Concursul este organizat la iniţiativa şi cu sprijinul Complexului ArtEd Durău, iar parteneri în colaborare sunt reprezentanţii echipei de ciclism HPM – Pro Mountain Sports Iaşi.

Staţiunea Durău doreşte să-ţi facă simţită prezenţa în calendarul competiţiilor de mountain bike din ţară. Prin acest concurs nou se doreşte a urmări promovarea frumuseţilor şi măreţia masivului Ceahlău. Concursul de mountain bike va fi desfăşurat pe un traseu care face ocolul muntelui.

Punctul de start/finish va fi amenajat în incinta Complexului ArtEd, aflat în zona înaltă a staţiunii Durău, la Releu. Respectiva locaţie se dovedeşte a fi una deosebită prin peisaj. Vederea panoramică oferă vizibilitate panoramică către vârful Toaca, Panaghia şi platoul înalt al muntelui, unde seara se poate observa lumina Mănăstirii Ceahlău.

 

Înscrierile au început la 1 august şi se mai pot face şi la start

 

Perioada de înscriere a început la 1 august şi se va termina marţi, 26 septembrie. Pentru competitori, taxa de înscriere este de 55 lei dacă înscrierea se face în perioada lunii august (1-31), 70 de lei pentru perioada 1 septembrie – 26 septembrie, respectiv 90 de lei pentru înscrierea la faţa locului (fără pachet de start şi coar cu număr de concurs), în ziua startului competiţiei.

Până ieri, pe site-ul evenimentului fuseseră înscrişi 15 sportivi pe ambele trasee.

Traseele, atât cel lung (întins pe distanţa celor 70 kilometri, cu diferenţă de nivel de 2.100 metri) cât şi cel scurt (de 50 kilometri cu o diferenţă de nivel de 1.500 metri) vor face turul complet al masivului Ceahlău. Cele două secţiuni de concurs vor avea acelaşi grad de dificultate în ceea ce priveşte partea tehnică. Această parte tehnică, comună celor două trasee, va fi reprezentată de parcurgerea potecii alpine dintre Poiana Stănile – Poiana Văratec – Poiana Maicilor – Axial Izvorul Muntelui, fiind şi zona cea mai spectaculoasă din întreg traseul.

Traseul lung pleacă din incinta complexului ArtEd Durău, în coborâre până la intersecţia cu drumul forestier ce duce spre Satul Schit. De aici urmează urcarea pe D.F. Slatina, apoi pe D.F. Pârâul lui Martin până La Scaune. Din nou coborâre pe Valea Bistrei Mari până la intersecţia cu Bistra Mică. Urmează drumul în urcare până în Poiana Stănile, iar de acolo apare partea tehnică a traseului: poteca ce traversează pădurea spre Poiana Văratec şi Poiana Maicilor, fiind accidentată şi mai greu de parcurs. Din Poiana Maicilor, concurenţii vor fi dirijaţi către o coborâre tehnică până în Axial Izvorul Muntelui. Ajunşi în Axial, cicliştii vor avea de parcurs aproximativ 2 kilometri în urcare până la Cabana Falon, unde traseul lung merge la dreapta spre Izvorul Alb, până în satul cu acelaşi nume. În sat se face stânga pe drumul forestier ce urmează malul lacului Bicaz, până în comuna Ceahlău. De acolo, concurenţii vor fi direcţionaţi către forestierul în urcare Răpciuniţa. Acesta aduce traseul din nou în Axial, care va fi urmat până deasupra complexului ArtEd Durău, către care se va coborî drept prin pădure.

Traseul scurt pleacă din incinta complexului ArtEd Durău, în coborâre până la intersecţia cu drumul forestier ce duce spre Satul Schit. De aici urmează urcarea pe D.F. Slatina, apoi pe D.F. Pârâul lui Martin până „La Scaune“. De acolo va urma iarăşi o coborâre pe Valea Bistrei Mari până la intersecţia cu Bistra Mică. Urmează drumul în urcare până în Poiana Stănile şi partea tehnică a traseului: poteca ce traversează pădurea spre Poiana Văratec şi Poiana Maicilor. Din Poiana Maicilor va fi o coborâre tehnică până în Axial Izvorul Muntelui după care se urmează Drumul Axial până deasupra complexului ArtEd Durău, către se va coborî drept prin pădure.

 

Participanţi cu vârsta de la 19 ani pe traseul lung şi de la 14 ani pe cel scurt

 

La traseul lung, categoriile de participare sunt: 19-29 ani; 30-39 ani; ^40 ani (masculin şi feminin), iar la traseul scurt se va concura în categoriile: 14-18 ani; 19-29 ani; 30-39 ani; ^40 ani, masculin şi feminin.

Traseul este unul de tip XCM, desfăşurându-se în cea mai mare parte pe drumuri de munte. Acesta are o singură zonă tehnică, comună celor două trasee, cuprinsă între Poiana Stănile – Poiana Văratec- Poiana Maicilor – Drumul Axial Izvorul Muntelui.

Zona tehnică respectivă este una dificilă şi trebuie abordată cu atenţie. Recomandarea organi-zatorilor este ca trecerea acestei zone să fie făcută pe lângă bicicletă pentru cei lipsiţi de experienţă.

Chiar şi în condiţii de ploaie, traseele se vor prezenta bine, fiind drumuri de munte pietroase. Crometrarea va fi una electronică, iar taxa de participare nu va fi restituită. Concurenţii vor completa o declaraţie pe propria răspundere şi o vor preda în momentul ridicării pachetului de start. În caz de abandon, organizatorii vor fi înştiinţaţi prin intermediul arbitrilor de pe traseu sau direct la personalul care efectuează cronometrarea.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.