Acasă Eveniment O fetiţă, în vârstă de 8 ani, a murit din cauza gripei

O fetiţă, în vârstă de 8 ani, a murit din cauza gripei

1001
0
DISTRIBUIȚI

O fetiţă, în vârstă de 8 ani, din comuna Valea Ursului, a decedat luni, 5 februarie, la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, din cauza gripei. Copilul avea mai multe malformaţii şi nu era vaccinat antigripal.Iniţial, copilul a fost internat la Spitalul Municipal de Urgenţă din Roman. „Copilul, M.A., s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Roman, în data de 4 februarie a.c., în urma unor convulsii tonico-clonice, în stare comatoasă, cu insuficienţă respiratorie acută. Din cauza stării grave, cât şi a comorbidităţilor existente: epilepsie în tratament, sindrom Down plurimalformativ, encefalopatie infantilă cronică; copilul a fost transferat la Spitalul de Pediatrie Iaşi, unde a fost internat cu: «Observaţie SEPSIS, comă grad II, insuficienţă respiratorie acută, deshidratare severă». S-a instituit tratament, dar evoluţia a fost nefavorabilă, soldându-se în după amiaza zilei de 5 februarie cu deces. Exudatul recoltat pentru gripă este pozitiv pentru virusul gripal AH1“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.

Şaisprezece persoane au murit din cauza gripei, în aceasta iarnă, la nivel naţional înregistrându-se 543 de cazuri de gripă, potrivit informaţiilor furnizate, ieri, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Până acum, în judeţul nostru, s-au înregistrat 19 cazuri de gripă de tip B şi tip A, subtip H1. Până la  4 februarie, au fost vaccinate antigripal 20.079 de persoane din grupele de risc. La nivel naţional, din cele 16 decese confirmate, cu virus gripal, 11 au fost cauzate de tip A şi 5 de tip B. Opt dintre decese au fost raportate în ultimele zece zile, fiind vorba despre fetiţa din Neamţ, un bărbat în vârstă de 66 de ani din judeţul Bihor, doi bărbaţi în vârstă de 40, respectiv 50 de ani, din judeţul Mureş, doi bărbaţi de 62, respectiv 73 de ani şi o femeie de 66 de ani din judeţul Iaşi şi un bărbat, în vârstă de 78 ani, din Dâmboviţa. Toţi prezentau şi alte afecţiuni şi erau nevaccinaţi antigripal.

În ţară, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă, IACRS şi pneumonii) a fost de 108.240, cu 12,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a anului 2017 (96.424) şi cu 23,7% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (87492).

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here