Acasă Social O mamă ezită să salveze viaţa copilului ei

O mamă ezită să salveze viaţa copilului ei

1323
0
DISTRIBUIȚI

Un copil, în vârstă de 12 ani, aşteaptă acordul mamei pentru ca medicii să-l poată opera. Copilul suferă de o afecţiune congenitală a inimii, iar medicii de la Clinica de Cardiologie Pediatrică a Spitalului de Copii Iaşi au spus că starea de sănătate a acestuia este destul de gravă. Chiar şi în aceste condiţii, doctorii aşteaptă ca mama, plecată între timp în Italia, să-şi dea consimţământul pentru ca micul pacient să poată beneficia de intervenţia chirurgicală necesară.

Cazul este în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, care cunoaşte datele acestei întâmplări deoarece copilul este în Complexul „Romaniţa“, din martie 2007. Instituirea măsurii de protecţie a fost dispusă de Comisia pentru Protecţia Copilului Neamţ şi întrucât mama şi-a dat acordul pentru instituirea acestei măsuri, ea este reprezentantul legal al minorului. De-a lungul timpului, de când copilul se află în sistemul de protecţie, mama şi bunica maternă au menţinut legătura cu copilul, l-au vizitat şi s-au interesat de soarta acestuia. Băiatul a fost diagnosticat încă de la naştere cu o malformaţie cardiacă, iar de la intrarea în sistemul de protecţie a fost monito-rizat permanent de medicul de familie, cât şi de medicii specialişti în cardiologie pediatrică de la Spitalul „Sfânta Maria“ Iaşi. În 2014, medicii cardiologi au considerat că se impune o intervenţie chirurgicală în ve-derea corecturii defectului la inimă, intervenţia urmând a fi realizată de o echipă medicală din Israel. Atunci, mama a refuzat intervenţia chirurgicală. „Pentru această intervenţie era necesar acordul mamei, aceasta refuzând la acel moment, în scris, să îşi dea acordul pentru a fi operat copilul.  Ulterior, băiatul a continuat să fie tratat şi monitorizat medical, ultima internare în Spitalul «Sfânta Maria» fiind în octombrie 2016“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvânt al DGASPC. Luna trecută, copilul a fost din nou consultat de cardiologii de la Iaşi. Luni, 7 iulie, la recomandarea medicilor, copilul a fost dus la „Sfânta Maria“ şi internat în vederea efectuării operaţiei, urmând ca până la momentul intervenţiei să fie găsită mama pentru a-şi da acordul. Întrucât aceasta şi-a schimbat domiciliul de mai multe ori, conducerea Centrului „Romaniţa“ a luat legătura cu Poliţia pentru a fi găsită, iar marţi, 8 iulie, s-a reuşit stabilirea legăturii telefonice cu aceasta, ea declarând că este în drum spre Italia. „Mama şi-a exprimat dorinţa să discute direct cu cardiologul care monitorizează cazul copilului şi cei doi au fost puşi în legătură. Se pare că aceasta i-a promis doctorului că, luni, 17 iulie, va veni în ţară şi îşi va da acordul în vederea efectuării operaţiei“, a adăugat purtătorul de cuvânt al DGASPC. Medicii ieşeni, care se ocupă de pacient, au declarat că refuzul iniţial al mamei ar fi fost motivat de temerea că prin intervenţia chirurgicală ar putea ca organele copilului să-i fie luate.

Reprezentanţii DGASPC au spus că au existat cazuri în care dacă situaţia a impus, din punct de vedere medical, operaţia pacientului s-a realizat şi fără acordul reprezentantului legal, în baza prevederilor unui ordin al Ministerului Sănătăţii care permite acest lucru.

(Marian TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here