Acasă Administratie O nouă provocare a primarului Chitic: Piaţa – fie la Urban, fie...

O nouă provocare a primarului Chitic: Piaţa – fie la Urban, fie direct la primărie – numai să se deschidă

231
0
DISTRIBUIȚI

Aşa cum promitea în urmă cu câteva zile, primarul Dragoş Chitic merge mai departe cu insistenţele pe lângă consilierii PSD-ALDE şi a convocat pentru astăzi o şedinţă de îndată în cadrul căreia aleşii vor fi puşi, din nou, în faţa subiectului Pieţei Centrale. Numai că, de această dată edilul a ales să schimbe strategia de luptă şi le propune două variante: fie darea în administrare temporară către CMI Urban (societatea declarată câştigătoare a licitaţiei, dar contestată), fie direct către Primărie. În cadrul unei conferinţe de presă premergătoare şedinţei primarul a explicat ce presupune fiecare alternativă în parte şi a ţinut totodată să-şi exprime îndoiala cu privire la succesul iniţiativei sale.

„E normal să propun ambele variante din mai multe conside-rente: în primul rând, undeva prin luna aprilie, când s-a aprobat pentru prima dată ceva legat de piaţă, consilierii au decis în unanimitate ca acest serviciu să fie externalizat; au aprobat gestiunea delegată a serviciului. Din acest motiv, de la acel moment şi până acum noi discutăm doar despre această posibilitate, deoarece a fost cumva un consens din acest punct de vedere. În acelaşi timp, eu nu-mi amintesc ca pe parcursul ultimelor şapte luni să fi venit cineva în Consiliul Local cu vreun amendament legat de subiectul preluării de către primărie a pieţei.(…) Totodată, varianta cu Urban este cea mai rapidă. Practic, de la adoptarea în Consiliul Local, undeva într-un interval de trei-patru săptămâni s-ar ajunge la deschiderea pieţei. De asta insist, totuşi, pe această primă variantă. Însă pentru că am văzut exprimări publice legate de Urban şi că nu trebuie ca piaţa să ajungă acolo(…) vin şi cu această a doua variantă pe care am lansat-o public în momentul în care m-am consultat cu juriştii primăriei şi cu compartimentele specializate“.

Amintim că, în opinia primarului, darea în gestiune către Urban e mai rapidă deoarece această societate a mai administrat obiectivul şi înainte de incendiu, astfel că documentaţia necesară ar fi mai uşor de realizat.

Motivele pentru care CMI Urban a fost contestată

În cadrul aceleiaşi ieşiri pu-blice Dragoş Chitic a vorbit şi despre motivele invocate de firma de la Bucureşti în notificarea prin care contestă licitaţia. Acestea sunt trei la număr: faptul că CMI Urban este în insolvenţă, oferirea unei redevenţe prea mari primăriei (de peste 68% din venituri) şi necomunicarea raportului procedurii. Aşa cum spune legea, membrii comisiei de analiză a ofertelor au oferit un răspuns firmei în cauză, urmând ca notificarea să fie transmisă mai departe la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor. De aici până la un proces care poate dura luni sau chiar ani nu e decât un pas, deoarece indiferent de soluţia dată de CNSC, ambele firme ar fi nemulţumite şi ar deschide acţiuni în instanţă.

Îşi schimbă PSD opţiunea?

Revenind la şedinţa din această după-amiază şi la rezultatul ei, amintim că în urmă cu câteva zile consilierii PSD-ALDE l-au provocat la rândul lor pe primar tocmai cu propunerea ca piaţa să fie dată în administrare direct primăriei, invocând acelaşi considerent: ineficienţa societăţii Urban pe motiv de insolvenţă.

„Până la lămurirea lucrurilor cu licitaţia, noi vă propunem o soluţie simplă, dar care implică răspunderea dumneavoastră, ca administrator al municipiului. Vorbim aici despre preluarea serviciului respectiv direct de către primărie, cu bani încasaţi direct de primărie, fără intermediari care să genereze costuri greu de controlat. Toată lumea ar avea de câştigat, dar mai ales comercianţii şi clienţii pe care acum îi deplângeţi public, dar pe care nu i-aţi avut în vedere când aţi vrut să daţi Piaţa unei societăţi pe care aţi trimis-o în insolvenţă. Nu mai adăugăm aici că această variantă ar face tranziţia mai uşoară în momentul soluţionării contestaţiei“, spuneau aleşii PSD pe 3 octombrie.

Chiar şi aşa, Dragoş Chitic a precizat că nu are încredere că aleşii PSD-ALDE vor rămâne la aceeaşi părere deoarece ar acţiona la o comandă politică a şefilor de partid, care îşi urmăresc interesele personale: „Am mari reţineri că au obţinut undă verde pentru pasajul din acel comunicat“, a fost concluzia edilului. Mai mult, pentru a-i „taxa“ pe consilierii PSD-ALDE că se opun deschiderii pieţei fără o explicaţie pertinentă, primarul a anunţat că a sesizat situaţia de la Piatra-Neamţ atât Instituţiei Prefectului, cât şi Curţii de Conturi.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here