Acasă Social Pacienţi poticniţi în rampele de acces

Pacienţi poticniţi în rampele de acces

2022
0
DISTRIBUIȚI

Persoanele cu probleme locomotorii, ţintuite în scaunele cu rotile, sunt private de un acces facil în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ. Chiar dacă există o lege, respectiv 448/2006, care impune ca la clădirile de utilitate publică să existe rampe de acces pentru persoanele cu di-zabilităţi, acest lucru nu este respectat. Teoretic, aceste rampe există, însă ele arată ca nişte tobogane, având o înclinaţie deosebit de mare, pe care pacientul aflat în scaun poate urca sau coborî numai dacă este ajutat de braţele vânjoase ale aproapelui. Problema nu este de ieri de azi, iar reprezentanţii unităţii me-dicale dau asigurări că acest lucru se va schimba în momentul în care proiectele aflate „pe rol“ vor fi concretizate. Asta ar însemna încă vreo câţiva ani de îndurat pentru persoanele cu dizabilităţi, îngrădite pe de-o parte de un obstacol al vieţii şi, pe de alta, de mentalităţile celor care ar trebui să-i înţeleagă şi să le respecte nişte drepturi. La Unitatea de Primiri Urgenţe, bolnavii care se află pe targă sunt însoţiţi de cel puţin două-trei persoane pentru că, în caz contrar, este aproape imposibil de urcat o rampă ce impune efort chiar şi pentru o persoană sănătoasă. „E dificil, dar ne-am obişnuit pentru că e aşa de când e spitalul. De una singură

n-am cum să urc pacientul aflat pe targă. Nici dacă e în scaun. E dificil, dar asta e. Bine măcar că au montat o balustradă, că acum câţiva ani nici asta nu era“, ne-a spus una dintre infirmierele spitalului.  Nici la Pavilionul Psihiatrie lucrurile nu sunt mai simple. O rampă în formă de spirală şi una la care o mână curentă se termină brusc arată că voinţă a existat, însă nu adaptată la o distanţă apreciabilă de timp după ce au apărut clădirile spitalului. Situaţia rampelor neconforme continuă şi la Pavilionul vechi, unde funcţionează Secţiile Me-dicale, iar la Pediatrie, deocamdată, unica rampă este cea care asigură circuitul pentru transportul deşeurilor şi materialelor sanitare.

„La Pediatrie va fi montat un elevator deoarece acolo nu este posibiliă o rampă. Este prevăzut în proiect şi se va rezolva. În ceea ce priveşte rampa de la Unitatea de Primiri Urgenţe, acolo există deja un proiect de reabilitare şi modernizare care va rezolva această problemă. În ceea ce priveşte secţiile Boli Infecţioase, Psihiatrie şi Anatomie Patologică acestea sunt şi ele prinse într-un plan de investiţii. Spre exemplu, pe 5 aprilie, o echipă a Consiliului Judeţean şi una de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est vor face o vizită pentru un proiect care urmăreşte tocmai acest lucru, reabilitatea şi modernizarea secţiilor“, a precizat dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, manager interimar al SJU.

Nesimţirea bate filmul

Singurul loc unde rampa de acces arată normal este cel de la intrarea principală în Policlinica Spitalului. Cu toate acestea, indolenţa cu care unele persoane, aparent fără dizabilităţi, par să se gândească la oropsiţii din jurul lor atinge cote alarmante. Ieri, pe rampa destinată persoanelor cu di-zabilităţi se afla „parcată“ o bicicletă, iar la o mică distanţă era aşezată, cu grijă, o scară. Pe o altă laterală ce face intrarea în aceeaşi clădire, altă rampă, acoperită cu o gresie care nu asigură în niciun fel  aderenţa, era cârpită fără mână curentă. Dacă totuşi cel care se află în scaunul cu rotile reuşeşte să intre în clădirile spitalului, aventura de-abia atunci începe pentru el. Lifturi care nu pot fi accesate, praguri şi trepte care nu pot fi depăşite se pun în calea persoanelor încercate. La câţiva metri de Policlinică, una din clădirile a Direcţiei de Sănătate Pu-blică nu pare să se „abată“ nici ea de la normele indife-renţei. Acolo am descoperit o rampă şi e chiar accesibilă, doar că, imediat ce este traversată, în calea căruciorului se pun o treaptă „sănătoasă“ şi un prag pe măsură, sfidând parcă orice logică.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.