Acasă Eveniment Patru copii s-au îmbolnăvit într-o tabără de vacanţă

Patru copii s-au îmbolnăvit într-o tabără de vacanţă

1040
0
DISTRIBUIȚI

Patru copii, dintr-o tabără de vacanţă, din zona Târgu-Neamţ, au ajuns ieri, puţin după miezul nopţii, la spitalul de sub cetate, acuzând tulburări digestive. Potrivit medicilor, aceştia au avut greţuri şi vărsături. Copiii au fost ţinuţi sub supraveghere şi trataţi în Compartimentul de Primiri Urgenţe a Spitalului din Târgu-Neamţ,  pentru o perioadă de şapte ore, timp în care nu au mai prezentat niciun simptom. Micii pacienţi au fost externaţi şi au revenit în tabără cu recomandarea de a urma tratamentul prescris. Diagnosticul la externare a fost „enterocolita acută – forma uşoară“. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a fost anunţată despre cele întâmplate şi la ora 9.30 reprezentanţii acesteia s-au prezentat la tabără şi la spital pentru efectuarea anchetei epidemiologice. „Ancheta epidemiologică a evidenţiat faptul că un număr de 11 copii au efectuat o excursie la Cetatea Neamţ în ziua de 3 august, iar dintre aceştia, patru copii au prezentat simptome digestive şi s-au prezentat la spital. Aceştia au declarat ca au consumat  mure cumpărate de la un vânzător ambulant“, au evidenţiat reprezentanţii DSP.

În tabără sunt cazaţi, în seria din 31.07 – 6.08, 142 copii cu grupa de vârstă cuprinsă între 4-12 ani, proveniţi din cinci judeţe din ţară. Asistenţa medicală în tabără este asigurată în permanenţă de un medic specialist şcolar şi patru asistente medicale.

Că enterocolita a fost cauzată sau nu de murele cumpărate de la vânzătorul ambulant, acest lucru nu i-a înduioşat pe specialiştii DSP care au aplicat sancţiuni personalului din tabără pentru lipsa probelor alimentare.

„Au fost făcute următoarele recomandări personalului din unitate: recoltarea de coproculturi şi exudate nazo-faringiene la personalul din blocul alimentar; recoltarea şi păstrarea corespuzătoare a probelor alimentare din meniurile zilnice; evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate; spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea şi păstrarea alimentelor; întreţinerea curăţeniei şi dezinfecţia tuturor su-prafeţelor bucătăriei; spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verde-ţurilor înainte de consumarea lor; suprave-gherea şi educaţia copiilor cazaţi în tabără privind spălarea cu apă şi săpun a mâinilor înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, precum şi evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă“, au mai spus reprezentanţii DSP.

La sfârşitul lunii iunie, medicii de la DSP au atras atenţia organizatorilor de tabere să respecte prevede-rile legale pentru că în caz contrar riscă să le fie oprite activităţile.

(M. TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here