Acasă Economic Pensiile, o pălărie prea mare pentru un judeţ sărăcăcios

Pensiile, o pălărie prea mare pentru un judeţ sărăcăcios

947
0
DISTRIBUIȚI

l 228 milioane de lei a fost bugetul de pensii în şapte luni, iar pensiile au însumat peste 863,36 milioane de lei l întregul buget general consolidat nu ar putea susţine pensiile din judeţ, fără a mai pune la socoteală şi celelalte ajutoare l valoarea acestor drepturi a crescut cu aproape 50 milioane de lei faţă de anul trecut

Contribuabilii din Neamţ nu pot suporta sumele astronomice care sunt cheltuite cu plata pensiilor. Judeţul nostru nu a reuşit să adune în contul bugetului general consolidat banii necesari pentru plata pensiilor, iar în contul bugetului asigurărilor sociale, suma adunată în perioada ianuarie – iulie ajunge numai pentru plata pensiilor timp de aproximativ două luni.

Bugetul asigurărilor sociale de stat, la câţi bani colectează lunar, nu ar putea susţine toţi pensionarii judeţului din punct de vedere financiar. Sume colosale sunt cheltuite lunar cu plata veniturilor vârstnicilor şi nu numai.

Raportul de execuţie bugetară la 31 iulie, publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice, scoate în evidenţă diferenţele uriaşe între ceea ce încasează bugetul de pensii la nivelul judeţului Neamţ şi ceea ce cheltuie cu plata acestor drepturi.

Casa Judeţeană de Pensii a achitat, în primele şapte luni ale acestui an, pensii şi ajutoare pentru bătrâneţe în valoare de 727,90 milioane de lei, bani de la bugetul asigurărilor sociale, iar de la bugetul de stat a plătit astfel de drepturi cu 135,36 milioane de lei, în total fiind cheltuiţi 863,26 milioane de lei. Asta în timp ce Fiscul nemţean a reuşit, în aceeaşi perioadă, să colecteze de la contribuabili, în contul bugetului de pensii, numai 228,76 milioane de lei. Diferenţa este una exorbitantă, de 634,50 milioane de lei. Practic, efortul financiar al statului de a onora aceste drepturi a fost cu mult peste cel pe care îl poate suporta judeţul.

Trebuie spus că în primele două luni ale acestui an, pensiile şi ajutoarele pentru bătrâneţe achitate de Casa Judeţeană de Pensii au însumat peste 207 mi-lioane de lei, ceea ce înseamnă că banii încasaţi de Fisc la Pensii în şapte luni nu ajung decât pentru o perioadă foarte scurtă. Mai mult, nici încasările la întregul buget general consolidat (format din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, de sănătate şi cel de şomaj) nu ar fi ajuns pentru plata pensiilor şi ajutoarelor pentru bătrâneţe în cele şapte luni. Veniturile la bugetul general consolidat au însumat, în perioada de referinţă, 605,64 mi-lioane de lei, în timp ce toate aceste drepturi s-au cifrat la 863,26 milioane de lei.

În aceeaşi perioadă, ianuarie – iulie, Casa Judeţeană de Pensii a achitat şi ajutoare pentru urmaşi în valoare de 10,37 milioane de lei, iar cu transmiterea şi plata tuturor acestor drepturi (pensii, ajutoare pentru bătrâneţe şi ajutoare pentru urmaşi), instituţia a cheltuit 4,89 milioane de lei, aceste sume crescând valoarea totală a cheltuielilor.

Comparativ cu anul trecut, în aceeaşi perioadă, suma pe care statul a cheltuit-o cu plata pensiilor, ajutoarelor de bătrâneţe şi cu transmiterea acestor drepturi a crescut semnificativ. În primele şapte luni ale anului trecut, Casa Judeţeană de Pensii a cheltuit cu plata pensiilor şi ajutoarelor de bătrâneţe, din bugetul asigurărilor sociale de stat, suma de 680,49 milioane de lei, mai mult cu 47,41 milioane de lei comparativ cu perioada corespunzătoare acestui an. Totodată, ajutoarele pentru urmaşi au însumat 8,74 milioane de lei, în creştere cu 1,63 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu transmiterea şi plata acestor drepturi s-au cifrat la 4,63 milioane de lei, în plus cu 260.000 de lei faţă de cele şapte luni ale acestui an.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here