Acasă Social Penurie de medici în spitalele judeţului

Penurie de medici în spitalele judeţului

1374
1
DISTRIBUIȚI

l un spital din Neamţ are nici mai mult, nici mai puţin de… un singur medic angajat pe perioadă nedeterminată

Spitalele publice din judeţul Neamţ găsesc tot mai greu medici, în timp ce ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declară că s-au făcut deja paşi importanţi pentru a corecta o parte din deficienţele sistemului public. „La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migraţia tinerilor doctori peste hotare, cât şi părăsirea sistemului de stat de profesionişti pentru mediul privat“, a declarat, ieri, pe o reţea de socializare, ministrul Bodog.

Această migraţie a afectat major şi spitalele din judeţ. Deşi, anual, aceste unităţi sanitare scot la concurs zeci de posturi vacante pentru medici, arareori se arată cineva interesat să le ocupe. Spre exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ are normate 332 de  posturi pentru medici, însă doar 237 sunt aprobate, în acestea fiind incluşi şi medicii rezidenţi. Totuşi, doar 179 sunt ocupate cu contract individual de muncă, la care se adaugă câţiva medici cu contract de prestări servicii şi efectuare gărzi. Practic, 58 de posturi au rămas descoperite. La Spitalul Orăşenesc „Sf. Dimitrie“ din Târgu-Neamţ au fost normate 87 de posturi, dar la 1 august unitatea număra doar 43 de medici, dintre aceştia 11 fiind rezidenţi. Aşadar, unitatea are la dispoziţie doar 32 de medici. Aici, cu contract de prestări servicii lucrează un medic, un farmacist şi un biochimist.

Reamintim că, la cele două spitale, în prezent, sunt în desfăşurare concursuri pentru ocuparea posturilor destinate doctorilor. De la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, managerul – dr. Maria Andrici nu a răspuns la telefon.

Situaţie atipică la Spitalul Orăşenesc Bicaz 

 

O situaţie aparte este întâlnită la Spitalul Orăşenesc Bicaz (SOB) unde există un singur medic angajat pe perioadă nedeterminată. Potrivit dr. Letiţia Damoc, managerul SOB, unitatea numără 23 de posturi, din care 10 sunt destinate rezidenţilor. „Un rezident a renunţat la post, iar din celelalte 13 posturi doar unul este ocupat definitiv. Singurul nostru medic, definitiv, este doamna Georgiana Bulai, pe secţia Pediatrie. Dumneaei a fost pe post pe rezidenţiat la Pediatrie, înainte de a se închide spitalul. Este singurul rezident care s-a întors după ce a terminat specialitatea la Bicaz. Restul, toţi au plecat în alte părţi. Acti-vitatea de la Compartimentul de Primiri Urgenţe, în prezent, este susţinută de manager şi director medical, acest lucru fiind legal“, a spus dr. Damoc. Cu toate acestea, pe partea de gărzi, echipa medicală de la SOB este ajutată de medici care vin de la Roman, Buhuşi (Bacău) sau chiar din Iaşi.  Pe lângă singurul medic cu contract pe perioadă nedeterminată mai activează 5 (doi sunt pensio-nari) care au contracte pe perioadă determinată. Reamintim că, la ultima sesiune de concursuri de la SOB nu s-a înscris niciun medic. Dr. Damoc, cea care a a fost şi în fruntea Serviciului de Ambulanţă Judeţean, vreme de mulţi ani, este de părere că doar creşterea salariilor medicilor nu va fi suficientă pentru a-i întoarce pe aceştia din drumul exodului. „Nu contează numai veniturile unui medic, ci şi statutul. După ce a fost denigrată tagma medicală, după ce pacientul a fost instigat împotriva tagmei medicale, după ce s-au degradat relaţiile dintre medic şi pacient… Răul a fost deja făcut“, a mai spus dr. Damoc.

Ministrul Bodog a mai afirmat, printre altele, folosind ca argument pentru stoparea „hemo-ragiei de medici“ că, din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeană. (M. TEODOROF)

1 COMENTARIU

  1. In capitalism , locul medicilor e in sistemul privat.Serviciile medicale se platesc de fiecare individ.In Romania putini platesc , dar toti cheama salvarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here