Acasă Administratie Piaţa? Care piaţă?

Piaţa? Care piaţă?

836
0
DISTRIBUIȚI

l în sfârşit, protocolul pentru preluarea Pieţei Centrale de către primărie a fost semnat de ministrul Sevil Shhaideh l cu toate acestea, complexul agroalimentar rămâne închis până la finalizarea licitaţiei l consilierii PSD şi ALDE se opun în continuare propunerii primarului de a da obiectivul în administrare provizorie către Urban

Epopeea Pieţei Centrale din Piatra-Neamţ a ajuns la episodul al nouălea – de atâtea ori a fost propusă în Consiliul Local darea în administrare către Urban, şi tot de atâtea ori a fost respinsă. Că primarul Dragoş Chitic este insistent pe această temă nu mai încape îndoială, cum de altfel, evidentă este şi atitudinea ostilă a consilierilor PSD – ALDE, opozanţii constanţi ai proiectului fără de care inaugurarea este (enervant de) întârziată.

O veste bună, totuşi, e aceea că înscrierile pentru licitaţia în ve-derea găsirii unui administrator cu drepturi depline au fost demarate şi, potrivit edilului, vreo patru firme s-au arătat deja interesate. Cu toate acestea sunt slabe şanse ca gospodinele din Piatra-Neamţ să-şi poată procura cele necesare pentru cămară în această toamnă dintr-un spaţiu salubru şi modern, deoarece până la finalizarea licitaţiei vor mai trece câteva săptămâni bune.

O altă veste bună, deşi nu ajută cu mare lucru, e faptul că protocolul de preluare a obiectivului de către primărie de la Ministerul Dezvoltării a ajuns în cele din urmă la Piatra-Neamţ. S-a întâmplat săptămâna trecută, după nici mai mult, nici mai puţin de cinci luni în care a stat rătăcit prin sertarele ministrului Sevil Shhaideh.

„Facem toate eforturile să deschidem piaţa cât mai repede, de asta am şi revenit în şedinţa din această lună cu un proiect de hotărâre care permitea acest lucru. A fost demarată, într-adevăr, o licitaţie care are ca termen de depunere data de 7 seprembrie; dar subliniez că este termenul de depunere a ofertelor şi nu termenul de încheiere a licitaţiei. Conform legii, mai sunt 25 de zile pentru analizarea ofertelor şi desemnarea câştigătorului. Deci, dacă nu sunt contestaţii, putem vorbi despre un contract semnat cu viitorul administrator la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, ceea ce înseamnă că, teoretic, undeva în jurul datei de 15 octombrie am putea vorbi de o deschidere a pieţei. Mi-e frică, însă, văzând interesul manifestat  că sunt şi firme care îşi doresc doar să încurce licitaţia. Rămâne să vedem ce se va-ntâmpla. Oricum, noi încercăm în tot acest timp să găsim soluţiile legale pentru a o deschide până atunci. Totodată, transmitem public cu fiecare ocazie celor care s-au opus şi se opun în continuare deschiderii rapide a pieţei, poate se gândesc că oamenii de acolo, comercianţii, cumpărătorii şi-ar dori ca acea clădire să fie deschisă“, a precizat primarul Chitic.

În ceea ce priveşte numele firmelor care s-au arătat interesate de caietul de sarcini, edilul alege să nu le facă publice. „Sincer, nu mi s-ar părea corect să exprim nume astăzi, dar din ceea ce mi s-a adus la cunoştinţă, până acum ar fi patru societăţi interesate să analizeze caietul de sarcini şi să vizioneze obiectivul“, a completat Dragoş Chitic.

Scurt rezumat

 

Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ a fost distrusă de un incendiu în vara anului 2014. Construcţia noii clădiri – realizată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Naţională de Investiţii a durat până în primăvara acestui an, după mai multe termene de finalizare nerespectate. În luna martie 2017 a fost semnată recepţia lucrărilor, după care au urmat o serie de şedinţe ale Consiliului Local în care primarul Dragoş Chitic a încercat cu străruinţă să predea complexul societăţii Consiliului Local care a administrat-o şi înainte de incendiu – pentru a o putea inaugura. Cu aceeaşi stăruinţă, consilierii PSD şi ALDE au respins de fiecare dată propunerile, astfel că s-a ajuns la licitaţia aflată în curs de desfăşurare.

Din tot acest tablou reamintim că nu au lipsit acuzele frecvente şi disputele publice între principalele partide combatante (PSD şi PNL), dispute din care cei mai „şifonaţi“ au ieşit tot amărâţii de comercianţi – care sunt nevoiţi să-şi vândă marfa pe trotuar, la umbra unei clădiri impunătoare, dar încuiată.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here