Acasă Economic Piaţa Centrală, în parametri. Cu celelalte cum rămâne?

Piaţa Centrală, în parametri. Cu celelalte cum rămâne?

1046
0
DISTRIBUIȚI

În contextul ultimelor evenimente care au avut loc la nivel administrativ în Piatra-Neamţ, deschiderea Pieţei Centrale fiind subiectul la ordinea zilei, inevitabil apare o dilemă privitoare la celelalte pieţe (de cartier) care nu strălucesc la fel, ba chiar au intrat              într-un con de umbră. Dacă cea din Precista arată cât de cât bine şi asigură condiţii relativ decente pentru comercianţi, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre Piaţa Dărmăneşti – care e mai mult goală, ca să nu mai vorbim despre cea din Mărăţei – părăsită, efectiv. Şi, pentru că centrele agro-alimentare cu pricina au regimuri juridice diferite (primele două fiind în administrarea CMI Urban, iar ultima, la Primărie) se cade să fie tratate diferit de autorităţi. Totuşi, planuri concrete nu sunt, deocamdată, decât pentru unul dintre obiective.

Pentru Mărăţei se face licitaţie

În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local, aleşii pietreni şi-au dat acordul (din nou) pentru scoaterea la licitaţie a administrării pieţei din cartierul Mărăţei, ocupată în prezent de doar doi-trei comercianţi care îşi vând legăturile de verdeaţă sau murăturile în condiţii improprii. În acest context municipalitatea a decis că obiectivul poate fi salvat doar prin concesionare, iar dacă la primele încercări (de închiriere prin licitaţie) nimeni nu s-a arătat interesat, autorităţile nutresc spe-ranţa că de această dată va apărea vreo firmă doritoare care să preia obiectivul în gestiune.

„Am decis să apelăm la această formulă, prin care sperăm ca Piaţa Mărăţei să fie revitalizată. Important este că îşi menţine destinaţia de piaţă, producătorii pot avea acces la spaţiile din incintă, iar primăria urmează să primească din această activitate o redevenţă“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Potrivit documentelor, serviciul public de administrare, întreţinere şi exploatare a Pieţei Mărăţei va consta în întreţinerea şi exploatarea construcţiilor de orice natură din incinta obiectivului „Piaţa Mărăţei“ (clădiri, grupuri sanitare etc); întreţinerea şi exploatarea instalaţiilor de utilitate pu-blică (alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, energie electrică) şi asigurarea lucrărilor de igienizare, curăţenie, dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, precum şi a lucrărilor de pregătire pentru iarnă a halei. În cazul în care se vor arăta firme interesate să preia obiectivul, durata contractului de concesiune va fi de 10 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă cinci, la solicitarea concesionarului. În ceea ce priveşte închirierea tonetelor şi a celorlalte spaţii către comercianţi sau producători, tarifele stabilite ca preţ de pornire în cazul unei eventuale licitaţii sunt: 10 lei/zi – pentru tarabe, 50 de lei mp/lună – pentru spaţiile comerciale şi 75 de lei/mp/lună pentru spaţiile de alimentaţie publică.

Un investitor râvneşte la spaţiile din Dărmăneşti

Conform declaraţiilor primarului Dragoş Chitic şi în Piaţa Dărmăneşti se doreşte o schimbare de atmosferă în următoarea perioadă. Aici ar exista o propunere venită din partea unui investitor privat, care şi-a exprimat dorinţa de a ocupa o parte din spaţiile existente în interiorul halei.

„Există un interes al unei firme destul de puternice de a ocupa aproape o treime din spaţiul de acolo, ceea ce înseamnă că s-ar putea revitaliza şi acea piaţă. Mergem etapizat, le luăm pe rând, vrem să rezolvăm obiectivul aflat în dificultatea cea mai mare (n.r. – Piaţa Mărăţei), după care, dacă vor apărea dificultăţi şi la celelalte două pieţe, să intervenim pentru a le face funcţionale şi utile pentru cetăţeni“, a completat edilul.

Cât despre posibilitatea unor investiţii vizibile ale administratorului CMI Urban… pare-se că ele se mai lasă aşteptate, cel puţin până când societatea Consiliului Local (aflată în insolvenţă) îşi va mai reveni la capitolul „finanţe“.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here