Acasă Economic Piaţa Centrală, plină de brăduţi

Piaţa Centrală, plină de brăduţi

1152
0
DISTRIBUIȚI

Comercianţii au umplut Piaţa Centrală din muncipiu cu sute de brăduţi care aşteaptă să fie duşi în case şi împodobiţi frumos pentru a-l întâmpina pe Moş Crăciun. Unii nemţeni testează piaţa, alţii îi măsoară, îi verifică, dar deocamdată niciunul nu scoate bani din buzunare. Mai aşteaptă, poate se mai ieftinesc până săptămâna viitoare. Vânzătorii au scos pe piaţă pomi de iarnă de toate soiurile şi dimensiunile. Bineînţeles, cu preţuri pe măsură. Pentru cei care nu-şi permit să cumpere un brad natural, dar vor să simtă mirosul de cetină în case de sărbători, comercianţii oferă coroniţe împletite ori brăduţi confecţionaţi din ramuri.

Brazi frumoşi, după buzunarele fiecăruia

Ieri de dimineaţă, Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ era animată de cetăţenii veniţi la oraş să-şi cumpere cele de trebuinţă şi de orăşeni care studiau, în primă fază, preţurile şi se hotărau mai greu dacă să cumpere sau nu mărfurile care i-au adus în faţa negustorilor.

La o parte de marea de comercianţi, chiar pe locul în care a fost clădirea ce a găzduit piaţa şi care devenise un soi de parcare, vânzătorii de brăduţi şi-au făcut loc şi au amenajat un spaţiu special pentru marfa pe care doresc să o vândă până de Crăciun. Trecători care să admire brazii falnici erau, nu şi clienţi interesaţi să cumpere un pom de iarnă.

Comercianţii erau dezamăgiţi de vânzările pe care le-au făcut, însă cred că cetăţenii vor cumpăra brăduţi săptămâna viitoare, în aproprierea sărbătorilor.

„Până acum n-am vândut niciun brad, deşi avem brazi de toate mărimile, din soiuri diferite. Vedeţi ce frumoşi sunt? E şi păcat să nu cumperi unul! Totul este legal, nu ne permitem să ne jucăm cu legea. Până de Crăciun sperăm să-i dăm pe toţi pentru că oamenii s-au obişnuit să se lase pe ultima sută de metri“, ne-a spus un comerciant din Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ.

Pomi de iarnă sunt pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile: între 50 şi 400 de lei, în funcţie de talie şi soi. Preţurile pot fi negociate. Vânzătorii sunt dispuşi să lase din preţ, dacă potenţialul cumpărător este chiar interesat de achiziţie. Pentru cei care nu vor să cumpere un brad natural, ori nu au această posibilitate, atunci pot opta pentru coroniţele şi pomii confecţionaţi din ramuri de brad la preţuri între 5 şi 30 de lei.

Brăduţi de iarnă sunt comercia-lizaţi şi de retalierii din Piatra-Neamţ unde un pom costă între 30 şi 100 de lei, dar şi de către Direcţia Silvică unde brăduţii au preţuri între 10 şi 30 de lei.

Silvicultorii îi sfătuiesc pe cetăţeni ca atunci când vor să achiziţioneze brăduţi, să aibă în vedere că aborii trebuie să fie marcaţi şi să deţină crotaliu, în caz contrar însemnând că au fost tăiaţi şi sunt comercializaţi ilegal.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here