Acasă Administratie Piatra-Neamţ, printre cele mai inteligente oraşe

Piatra-Neamţ, printre cele mai inteligente oraşe

1918
4
DISTRIBUIȚI

Joi, 14 decembrie, Telekom România, împreună cu partenerul Huawei şi Primăria Piatra-Neamţ au inaugurat în municipiul reşedinţă de judeţ un proiect pilot de tip „Smart city“, al treilea la nivel de ţară, după Bucureşti şi Constanţa. Practic, proiectul se referă la implementarea în centrul oraşului a unui sistem inteligent care include mai multe gadget-uri şi servicii de ultimă ge-neraţie, precum: mobilier stradal cu porturi de încărcare a telefoanelor mobile, iluminat public inteligent, o staţie de încărcare pentru maşinile electrice, un sistem de monitorizare a calităţii aerului, supraveghere video inteligentă şi Wi-Fi gratuit. Toate acestea pot fi găsite deja şi pot fi accesate gratuit de oricine în părculeţul din faţa Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ.

„Smart City nu este un punct final, ci înseamnă o comunitate inteligentă, iar comunitatea inteligentă este o comunitate care învaţă şi se perfecţionează continuu, astfel încât să ofere cât mai bune condiţii de lucru şi de viaţă cetăţenilor. La nivel mondial, aglomerările urbane încep să capete o foarte mare importanţă, în următorii 10-15 ani, aproximativ 70% din populaţia globului va trăi în aglomerările urbane. (…) În aceste oraşe în care trăim cu toţii avem nevoie de condiţii cât mai bune, de soluţii inteligente de a interacţiona între noi, avem nevoie de securitate“, a declarat Marian Gheorghe, reprezentantul Telekom România.

La evenimentul de lansare a participat şi primarul Dragoş Chitic care şi-a manifestat încă o dată disponibilitatea de a colabora cu partenerii privaţi în implementarea acestui tip de proiecte atât spre binele cetăţenilor, cât şi pentru atragerea de vizitatori în municipiu. „Telekom, poate că a decis să aleagă oraşul Piatra-Neamţ ca fiind al treilea oraş în implementarea unui proiect pilot pentru că a găsit aici un teren propice. Municipiul nostru, în urmă cu exact trei ani, în luna decembrie 2014 a adoptat în Consiliul Local o declaraţie numită «Piatra-Neamţ 2020 – oraş inteligent», pentru că ne-am dorit ca această unitate administrativ-teritorială, indiferent de cine va fi condusă, să meargă pe această linie. (…) Azi vorbim, practic, de o concretizare a unui proiect în zona «oraşului inteligent», poate cel mai vizibil din tot ceea ce am făcut până acum şi care sunt convins că va reprezenta un punct de plecare pentru proiectele viitoare“, a spus primarul Dragoş Chitic.

Sistemul amenajat de Telekom va fi mo-nitorizat timp de 6 luni de partenerii implicaţi, urmând ca la final să se stabilească ce trebuie îmbunătăţit şi care dintre facilităţile puse la dispoziţia pietrenilor îşi dovedesc eficienţa (sau nu) în vederea unei eventuale extinderi şi în alte zone din oraş.

(Roxana CHIRILĂ)

4 COMENTARII

  1. Pe trotuare sunt numai flegme.Se umfla inteligenta si da pe-afara la unii, in cel mai curat si smart oras.De la noroaiele carate de carutele inteligente, masinile se murdaresc mergand unul- doi kilometri prin oras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here