Acasă Economic Plantă declarată inamicul public nr. 1: Amenzi de 5.000 de lei pentru...

Plantă declarată inamicul public nr. 1: Amenzi de 5.000 de lei pentru ambrozie

1611
1
DISTRIBUIȚI

Ambrozia, plantă care provoacă alergii severe, a devenit un soi de inamic public nr. 1 pentru autorităţi – care şi-au propus să o extermine. Problema este că de dispariţia acestei plante nu se vor ocupa numai primăriile sau instituţiile de protecţia mediului, ci şi persoanele fizice sau juridice care deţin terenuri agricole.

Iar dacă nu vor lua măsuri în acest sens, riscă amenzi deloc de neglijat.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o lege potrivit căreia „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării şi răspândirii ei pe terenurile intravilane sau extravilane“.

În acest sens, persoanele fizice şi firmele vor trebui să desfăşoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreţinere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligaţie va fi neglijată, autorităţile vor da mai întâi o sancţiune sub formă de avertisment. Ignorarea avertismentului va putea duce la aplicarea unei amenzi între 750 şi 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, sau între 5.000 şi 20.000 de lei, în cazul firmelor.

Amenzile vor fi aplicate de comisii numite prin ordin al prefectului, alcătuite din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Pu-blică şi ai primăriilor.

(Liviu ILIE)

1 COMENTARIU

  1. Se vede ca se respecta aceasta Ordonanta sau cum s-o numi, deoarece drumurile si caile ferate sunt pline de aceasta planta. Drumul dintre Sibiu- Valea Oltului- Ramnicu Valcea-Dragasani/Pitesti, este plin de aceste plante. Nimeni nu ia vreo masura cu toate ca ar trebui sa fie amendate serios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here