Acasă Economic Populaţia judeţului are credite de peste 1,1 miliarde de lei

Populaţia judeţului are credite de peste 1,1 miliarde de lei

1453
0
DISTRIBUIȚI

 

Apetitul populaţiei judeţului pentru împrumuturile bancare a crescut odată cu sosirea primăverii. Lipsa sumelor necesare pentru achiziţionarea de locuinţe şi bunuri de larg consum i-a trimis pe cetăţeni direct la bănci de unde au împrumutat sume considerabile, luna trecută, cei mai mulţi bani fiind cheltuiţi pentru cumpărarea de case. Agenţii economici au fost reticenţi în privinţa creditelor în monedă românească, dar au făcut ceva împrumuturi în valută. Totodată, cei care au contractat credite au mai plătit din sumele pe care le datorau băncilor, astfel că valoarea restanţelor a mai scăzut.

7 milioane de lei, credite pentru case şi bunuri

Cumpărarea de locuinţe şi bunuri de larg consum a îndatorat şi mai mult populaţia la bănci. Monedă autohtonă a fost preferată de cetăţeni luna trecută pe fondul neîncrederii în valute, mai ales după experienţa celor cu împrumuturi în euro, dolari sau franci elveţieni. Firmele au fost adepte ale creditelor în valută, însă împrumuturile nu au fost foarte mari. În aprilie, judeţul figura în evidenţele Băncii Naţionale a României (BNR) cu credite în lei în valoare de 1,048 miliarde de lei, mai mult cu 9 milioane de lei, comparativ cu martie. Firmele nu au contractat niciun împrumut în lei, iar suma pe care o datorau băncilor era de 638 de milioane de lei. În schimb, populaţia a împrumutat 7 milioane de lei, din care 1 milion pentru achiziţionarea de bunuri de larg consum, iar alte 6 milioane pentru cumpărarea de case. În total, cetăţenii judeţului aveau de rambursat băncilor suma de 524 de mi-lioane de lei. Restanţele la creditele în lei au scăzut de la 117 milioane de lei, în martie, la 114 milioane de lei, în aprilie.

Firmele au împrumutat 1 milion de lei

Produsele de creditare în valută nu au atras populaţia, dar au reuşit să stârnească interesul firmelor, singurele care s-au împrumutat în alte monede. Luna trecută, judeţul era evidenţiat de către BNR cu credite în valută în valoare de 894 mi-lioane de lei, în scădere cu 2 milioane de lei. Populaţia şi-a mai achitat din împrumuturile pe care le-a contractat în trecut, în timp ce agenţii economici s-au îndatorat şi mai mult. Aşadar, în aprilie firmele au împrumutat din bănci echivalentul în valută a 1 milion de lei care s-au adunat la suma pe care o contractase în trecut şi aşa au ajuns să aibă de achitat băncilor 361 milioane de lei. În schimb, cetăţenii au achitat 4 milioane de lei şi mai aveau de plată 642 de milioane de lei. Şi în cazul creditelor în alte monede decât cea românească, restanţele au scăzut de la 110,1 milioane de lei, în martie, la 108,7 milioane de lei, în aprilie. (N. RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.