Acasă Administratie Prezent la Neamţ, Ministrul Dezvoltării anunţă şantiere pe drumurile din judeţ

Prezent la Neamţ, Ministrul Dezvoltării anunţă şantiere pe drumurile din judeţ

341
0
DISTRIBUIȚI

Joi, 9 noiembrie, viceprim-ministrul Paul Stănescu – ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi Marius Nica – mi-nistrul delegat pentru Fonduri Europene, au făcut o vizită de lucru în judeţul Neamţ pentru a semna o parte din contractele de finanţare care vizează modernizarea şi reabilitarea infrastructurii, prin programele gestionate de MDRAPFE. Evenimentul a avut loc la Consiliul Judeţean şi a vizat, mai exact, parafarea documentelor pentru moder-nizarea axei rutiere strategice Piatra-Neamţ – Bacău (via Mărgineni), plus alte 19 proiecte de investiţii care urmează să fie derulate pe drumurile judeţene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, din totalul de 57 aprobate spre finanţare. Potrivit şefilor de la judeţ, 10 dintre acestea au fost semnate anterior, parte din ele fiind deja începute.

„Am deosebita bucurie să vă anunţ că anul acesta am atras în judeţul nostru cele mai mari investiţii în infrastructura rutieră din istoria Consiliului Judeţean Neamţ, respectiv de la înfiinţarea acestei instituţii, în valoare totală de 380.298.327 de lei, adică 83.194.420 de euro. (…) După cum ştiţi, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere este pentru mine, o prioritate de gradul zero, o permanenţă pe agenda mea de lucru“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean la începutul întâlnirii.

Ministrul Dezvoltării a ţinut să subli-nieze că fondurile pentru realizarea acestor proiecte nu sunt doar nişte cifre pe hârtie, ci sunt garantate de Guvern.

„Un lucru foarte important este acela că, pentru tot ce semnăm astăzi, fondurile sunt alocate şi, cel puţin pe PNDL, nu există factură care să nu fie decontată în cel mult două săptămâni. Acesta este timpul maxim în care se plăteşte. Acum contează ce constructori veţi avea, cum se vor desfăşura lucrările, pentru că banii sunt alocaţi“, a precizat Paul Stănescu.

Axa strategică – cu fonduri europene

Proiectul pentru semnarea căruia a fost nevoie de prezenţa ministrului delegat pentru Fonduri Europene este cel care vizează Reabilitarea şi modernizarea axei de transport Piatra Neamţ – Mărgineni – Făurei – Horia – Ion Creangă – Icuşeşti – limită judeţul Bacău şi are o valoare de 144.772.187 de lei (32.000.000 de euro). Acesta va fi construit în cea mai mare parte cu bani de la UE prin ADR Nord-Est şi are o lungime totală 70,6 km. „Fiind un drum gândit pentru eficientizarea transportului în zona noastră, se va da o nouă şansă de dezvoltare celei mai sărace zone a judeţului, dar se va realiza şi o eliberare a drumurilor existente, care vor fi degrevate de traficul greu, facilitând astfel deplasarea cât mai confortabilă a celor ce doresc să se bucure de frumuseţea ţinutului nostru“, a completat preşedintele Ionel Arsene.

70 de kilometri de drumuri noi

A doua parte a întâlnirii a vizat semnarea celor 19 contracte de finanţare prin PNDL 2, în valoare de aproape 197 de milioane de lei şi care se referă la tronsoanele de drumuri judeţene (11 la număr), cu o lungime totală de aproape 70 kilometri; investiţia vizează, de asemenea, 8 poduri de pe reţeaua judeţeană de drumuri. Dintre tronsoanele care vor fi reabi-litate, de importanţă majoră este drumul Axial Izvorul Muntelui-Durău, care va costa 29.600.000 de lei şi pentru care Consiliul Judeţean poate da startul licitaţiei în vederea găsirii unui constructor.

„Aşadar, reuşim să reabilităm axialul, pe care-l aşteptăm de 30 de ani, şi să facem din  muntele nostru drag o zonă atractivă pentru turişti“, a fost concluzia preşedintelui.

Un alt tronson important care va fi asfaltat este cel care leagă comuna Bicazu – Ardelean de judeţul Harghita (Tulgheş) şi care va scurta considerabil legătura dintre Neamţ şi zona Ardealului. La capitolul poduri care vor intra în reabilitare, şefii de la judeţ au amintit despre podul din Bicaz (la intersecţia cu Izvoru Muntelui) şi despre alte şapte, situate pe raza mai multor comune din judeţ.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here