Acasă Economic Primarul Chitic – trimis în judecată de DNA

Primarul Chitic – trimis în judecată de DNA

1129
0
DISTRIBUIȚI

l alături de acesta au mai fost puşi sub acuzare fostul secretar al municipiului, Vasile Vişan, omul de afaceri Mihai Apopii, notarul Alexandru Casapu, expertul Vasile Zăpor şi funcţionarul Marin Bordei l Chitic şi Vişan sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar ceilalţi patru de complicitate la aceeaşi infracţiune l miza dosarului este un schimb de terenuri, făcut în 2010, între Primăria Piatra-Neamţ şi Apopii

Magistraţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, l-au trimis în judecată, ieri, pe Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamţ, sub acuzaţia de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“, faptă petrecută în 2010, când Chitic era viceprimar.

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub învinuire, pentru abuz în serviciu Vasile Vişan (fost secretar al municipiului, momentan consilier al lui Ionel Arsene), iar pentru complicitate la această infracţiune următorii: Marin Bordei – la data faptei şef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei, Vasile Zăpor – expert evaluator, notarul Alexandru Casapu şi omul de afa-ceri Mihai Apopii.

Acestora li se impută că, în urmă cu aproape opt ani, au perfectat un schimb de terenuri, între Apopii (care avea pământ în zona Cimitirului Pietricica) şi municipalitate; terenul lui Apopii fiind supraevaluat, iar el primind la schimb cinci loturi într-o zonă bună, subevaluate, plus o diferenţă în bani. Afacerea s-a făcut pe motiv că Primăria voia să extindă Cimitirul Pietricica şi avea nevoie de terenul respectiv.

Prejudiciu de aproape un milion de lei

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată cum afacerea s-a făcut în perioada 20 – 28 ianuarie 2010. Atunci, viceprimarul Dragoş Chitic şi secretarul Vasile Vişan, ajutaţi de funcţionarul Marin Bordei, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul Local Piatra-Neamţ, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 metri pătraţi de teren în oraş. În baza acelei hotărâri, pe 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra-Neamţ i-a cedat lui Apopii terenul de peste două hectare (evaluat la doar 576.278 de lei) în schimbul celor 11.156 mp de lângă cimitir (teren evaluat la 973.629 de lei).

„Contractul a fost încheiat în condiţiile în care inculpaţii Dragoş Victor  Chitic şi Vasile Vişan cunoşteau că această operaţiune era, din punct de vedere economic, defavorabilă municipiului şi privea inclusiv o suprafaţă de teren care făcea parte din domeniul public al localităţii. Diferenţa de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra-Neamţ inculpatului Mihai Apopii, la data de 27 ianuarie 2015. Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra-Neamţ a fost realizată de Vasile Zăpor, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 de lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb autentificat de notarul public Alexandru Casapu. Acesta a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra-Neamţ. Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra-Neamţ un prejudiciu în valoare de 1.089.170 de lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru Mihai Apopii“, este precizat într-un comunicat al DNA.

DNA a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Chitic, Vişan, Casapu şi Bordei. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bacău, urmând să parcurgă etapa de cameră preliminară.

Chitic susţine că nu are nicio legătură cu această cauză: „Primăria era condusă de altă persoană în acea perioadă“

 

Ieri, după ce DNA a anunţat că l-a pus sub acuzare, primarul Chitic a declarat: „Am aflat astăzi că DNA Bacău a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care mă aflu şi eu, pentru o operaţiune din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ petrecută în urmă cu opt ani, legată de un schimb de terenuri aprobat de Consiliul Local, dintr-o perioadă în care instituţia era condusă de o altă persoană.

De-a lungul anilor s-au solicitat de la Primarie, de către procurorii DNA diverse documente din perioada respectivă, inclusiv în legătură cu acest schimb de terenuri. Acest schimb a fost consemnat atunci şi în rapoartele Curţii de Conturi în urma controalelor pe care le-au efectuat în acea perioadă la Primaria Piatra-Neamţ şi care sunt publice.

Aşa cum am mai spus, eram printre puţinii primari de localităţi importante din ţară neacuzaţi încă de DNA, dar iată că mi s-a întâmplat şi mie, deşi nu am nicio legătură cu această cauză. Consider că prea uşor eşti acuzat de o instituţie a statului care trebuie să fie un model de imparţialitate, de corectitudine! Abuzul în serviciu nu are nicio legătură cu modul meu de a fi şi de a lucra. Încălcarea legii este străină pentru mine, fără nicio legătură cu principiile mele de viaţă. Adevărul este doar unul singur şi sunt convins că aşa va rezulta şi în urma judecării instanţelor. O trimitere în judecată nu înseamnă o vinovăţie, nu sunt în trecutul meu fapte de care să-mi fie frică sau ruşine, iar întreaga mea activitate s-a bazat pe respectarea legii. Nu este uşor să fii pus în astfel de situaţii, mai ales atunci când eşti construit să fii corect, dar voi lupta şi pentru clarificarea acestei pro-bleme şi îmi voi demonstra nevinovăţia în instanţă. Adevărul nu poate fi decât unul singur, iar eu cred într-o Românie normală“.

Primarul Chitic mai este cercetat de DNA într-un alt dosar, în care are calitatea de suspect. La jumătatea lunii trecute, el a fost chemat de anchetatori la Bacău să dea explicaţii în legătură cu finanţarea clubului de fotbal Ceahlăul. În aceeaşi cauză, pe 11 ianuarie, a fost audiat şi Florin Fecic, se-cretarul Primăriei Piatra-Neamţ.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here