Acasă Social Program restricţionat pentru vizitatori, la Spitalul Judeţean

Program restricţionat pentru vizitatori, la Spitalul Judeţean

1091
0
DISTRIBUIȚI

l secţiile Pediatrie şi Boli Infecţioase nu mai au paturi disponibile pentru internări l pacienţii continuă să evite medicii de familie, mergând direct la spital, pentru diagnostic şi tratament l este interzis accesul vizitatorilor în secţia Anestezie şi Terapie Intensivă şi la Terapie Intensivă – Neonatologie

Valul de viroze respiratorii acute şi al bolnavilor de gripă a determinat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra- Neamţ să modifice, ieri, programul de vizită, care a fost restricţionat pentru toate secţiile şi compartimentele. „Vizate sunt, în special, secţiile cu pacienţi vulnerabili: Obstetrică Ginecologie, Cardiologie, Pediatrie, Chirurgie şi Anstezie şi Terapie Intensivă etc. Decizia a fost luată pe fondul cazurilor de gripă aflate în creştere şi a epidemiei de viroze. Din cauza infecţiilor respiratorii, care s-au acutizat, toate ventilatoarele de la Anestezie şi Terapie Intensivă sunt ocupate“, a declarat Cristina Atănăsoie-Iacob, manager interimar al SJU. Cele mai aglomerate secţii, în acest moment, sunt Pediatria şi Boli Infecţioase. Secţiile au epuizat locurile disponibile pentru internări, însă numărul prezentărilor este din ce în ce mai mare. Medicii atrag atenţia asupra faptului că cei mai mulţi bolnavi nici nu se mai gândesc să apeleze la medicii de familie, prezentându-se direct la spital. „Toate cele 50 de paturi alocate secţiei sunt ocupate, între 80% şi 90% dintre cazuri reprezentând îmbolnăviri cauzate de viroze respiratorii şi gripă. Vorbim despre suspiciuni de gripă, deoarece nu în toate cazurile s-a cerut confirmarea prin analize de laborator. Totuşi, simptomele sunt de îmbolnăvire cu virusul gripal. Zilnic, pe această secţie sunt în jur de 50 de prezentări (consultaţii) ceea ce face aproape imposibilă desfăşurarea în condiţii normale a activităţii noastre, mai ales că trebuie să-i supraveghem atent şi pe cei 50 de pacienţi internaţi. Ar fi bine dacă unele persoane s-ar adresa şi medicilor de familie, deoarece sunt cazuri care pot să fie rezolvate cu uşurinţă fără a veni direct în spital“, a precizat dr. Daniela Burghelea, director medical interimar al SJU şi medic şef al secţiei Boli Infecţioase.

Orar modificat  

Personalul medico-sanitar trebuie să poarte la lucru, mereu, mască pentru protecţie respiratorie, mai ales cei din secţiile cu pacienţi vulnerabili. Totodată, se va face un triaj epidemiologic strict şi persoanele care au semne de viroză vor fi trimise la consult, la Boli Infecţioase, iar mai apoi se vor lua măsurile potrivite. Vizitatorii, în aceleaşi secţii cu pacienţi vulnerabili, trebuie să poarte în mod obligatoriu nu doar botoşei şi halate de unică folosinţă, ci şi măşti. Programul modificat este afişat la fiecare pavilion şi secţie. „Având în vedere creşterea numărului de infecţii respiratorii acute, precum şi a gripei, la nivelul judeţului Neamţ, se impune respectarea unor măsuri antiepidemice. Se interzice accesul vizitatorilor la patul bolnavului în Anestezie şi Terapie Intensivă şi în Terapie Intensivă – Neonatologie. Aparţinătorii primesc informaţii despre starea pacientului de la medicul curant sau de la medicul de gardă în anumite ore, pe care le-am afişat la fiecare secţie. De asemenea, la Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie, în intervalul orar 14-16, accesul aparţinătorilor este permis doar în spaţiul de vizită existent la etajul al IV-lea. Paza va asigura în acest interval respectarea condiţiilor pe care le-am spus mai sus. La Obstetrică Ginecologie se admite vizită în salon numai pacientele operate. În acelaşi interval de timp se admite numai un singur vizitator, la o pacientă. În celelalte pavilioane am restricţionat programul de vizită, reducându-l cu două ore faţă de programul deja afişat la intrarea în pavilioane (Boli Infecţioase, Medicină Internă, Pediatrie). La Pediatrie, am interzis intrarea vizitatorilor în Compartimentul Terapie Acută“, ne-a informat dr. Doina Apetroaie, epidemiologul Spitalului Judeţean. Aceste măsuri, aşa cum a anunţat conducerea unităţii medicale, sunt temporare şi se impun pentru perioada epidemică. (T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here