Acasă Administratie Programul de guvernare locală pentru 2017: Bilanţul primei jumătăţi de an

Programul de guvernare locală pentru 2017: Bilanţul primei jumătăţi de an

961
0
DISTRIBUIȚI

Dacă la începutul acestui an primarul Dragoş Chitic anunţa proiectele incluse în „Planul de guvernare locală pentru anul 2017“, după primele şase luni a venit momentul bilanţului. Vineri, 14 iulie, edilul a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă principalele realizări ale administraţiei locale de la momentul aprobării bugetului pe anul în curs şi până în prezent.

Deşi resursele financiare de care dispune administraţia locală sunt destul de mici, în continuare se urmăreşte utilizarea tutu-ror posibilităţilor de finanţare  pentru asigurarea serviciilor publice de calitate, dezvoltarea oraşului, creşterea calităţii vieţii, menţinerea unui nivel al taxelor şi impozitelor locale stimulatoare pentru investitori, echilibrul financiar şi transparenţă.

„La sfârşitul lunii iulie vom face o rectificare bugetară, rectificare dependentă de cea de la nivel naţional. Suntem deja în etapa în care am solicitat şi am primit de la fiecare compartiment subordonat sau societate a Consiliului Local necesarul financiar până la sfârşitul acestui an pentru funcţionare şi pentru atingerea obiectivelor pe care le-am stabilit. Deoarece o sumă lunară importantă este alocată pentru plata ratelor la credite şi a datoriilor eşalonate, am stabilit câteva măsuri pentru diminuarea efortului financiar lunar aferent acestui capitol. Una dintre ele este refinaţarea creditului mic de la BCR; în acest sens am emis deja o hotărâre de Consiliu Local şi pregătim procedura de licitaţie. Scopul principal al acestui demers este de a obţine un cost mai mic al creditului, de a scădea descărcarea lunară a rambursării, şi în final, de a beneficia de mai mulţi bani în fiecare lună pentru serviciile publice din oraş“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Asfaltările – prioritare în acest an

Primul aspect luat în vizor de autorităţi, şi totodată cel mai costisitor, îl reprezintă asfaltarea străzilor din oraş. În acest sens, primarul Dragoş Chitic a anunţat că până în prezent         s-au turnat peste 40.000 de metri pătraţi de covor asfaltic nou.

„Ne-am propus în acest an să realizăm reparaţii capitale pe străzile din oraş, lucru care, vedeţi, se întâmplă în fiecare zi. Chiar dacă este o soluţie mai costisitoare, este o variantă mai avantajoasă în timp, comparativ cu o simplă plombare a gropilor.(…) Odată modernizată, o stradă prin reparaţie ca-pitală, nu mai necesită intervenţie în fiecare an pentru plombări. Până acum am realizat astfel de reparaţii pe o suprafaţă de 41.826 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă aproximativ 6 kilometri de străzi; mai precis un număr de 17 străzi au beneficiat până acum de acest tip de proces, integral sau parţial. Ţinta pentru anul în curs este de minim 12 kilometri, şi zic eu, păstrând acest ritm în fiecare an, vom reuşi să creştem calitatea covorului asfaltic de pe străzile din Piatra-Neamţ şi să asi-gurăm un confort sporit pentru participanţii la trafic“, a completat primarul.

Un alt capitol îl reprezintă asfaltarea străzilor pietruite. În acest sens, ritmul propus (6 kilometri pe an) depinde în mod direct de finanţe, dar şi de capacitatea tehnică, a menţionat edilul. Potrivit acestuia, de la începutul anului şi până acum s-au asfaltat străzile Verii, Molidului şi Dimitrie Cantemir, este în lucru strada Lacului, şi urmează strada Spicului.

„Luând în calcul că, din totalul de 160 de kilometri de străzi pe care le are municipiul, mai sunt la această oră 16 kilometri neasfaltaţi, sunt optimist în ceea ce priveşte atingerea obiectivului propus, şi anume: Piatra-Neamţ 2020 – un oraş cu toate străzile asfaltate“, a mai spus Dragoş Chitic.

Totodată, primarul a completat că aşteaptă sprijin şi din partea Guvernului pentru investiţiile din infrastructură, prin aprobarea şi finanţarea proiectelor depuse în cadrul PNDL2.

Alte proiecte: piaţa, centre de permanenţă, parcări pentru biciclete

Din programul propus pentru anul în curs, autorităţile precizează că se lucrează şi pe alte planuri. Dragoş Chitic a amintit despre deschiderea pieţei prin darea în administrare către Urban (idee la care nu renunţă), scoaterea la licitaţie a administrării infrastructurii turistice de pe Cozla, refacerea punctului Belvedere, achiziţionarea de instalaţii noi pentru sărbătorile de iarnă, amenajarea de sisteme de parcare pentru biciclete, asigurarea serviciilor de ordine pu-blică prin eficientizarea activităţii Poliţiei Locale şi deschiderea unui nou centru de permanenţă.

Legat de investiţiile consistente din următoarele 6 luni, pe lista de priorităţi sunt regularizarea pârâului Bolovoaia din cartierul Văleni, refacerea faţadelor blocului-turn (Ozana) şi a blocului 9 de pe Bulevardul Dacia, realizarea mansardei la blocul G6 – Bulevardul Decebal, alimentarea cu gaze a şcolii din Văleni, amenajarea noii Case a Căsătoriilor, reabi-litarea străzii Humăriei sau alimentarea cu energie electrică a noului cartier Pietricica (strada Fermelor).

(R. Z.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here