Acasă Social Protest spontan: Finanţişti în grevă

Protest spontan: Finanţişti în grevă

1150
1
DISTRIBUIȚI

Salariaţii din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice au hotărât, ieri, la primele ore ale dimineţii, să declanşeze un protest spontan, pe fondul nemulţumirilor create de coeficientul scăzut de indexare a salariilor, prevăzut în proiectul salarizării unice, comparativ cu cel pe care îl au colegii de la centru. Revenit din Capitală, de la negocierile cu mai marii Finanţelor, preşedintele Alianţei „Sed Lex“, Cristian Aanei, nu a putut să le ofere colegilor un răspuns favorabil privitor la creşterea salariilor. Mai mult, finanţiştii spun că proiectul de lege se va materializa cât de curând şi că se tem că vor rămâne cu salariile la nivelul stabilit, adică cel mai scăzut. În acest context, au decis să tragă un semnal de alarmă şi, totodată, să fie solidari cu colegii lor din ţară care protestează de mai multe zile.

Timp de o oră şi jumătate, salariaţii Fiscului din Piatra-Neamţ, Roman, Bicaz şi Târgu-Neamţ au oprit lucru şi au ieşit pe holurile instituţiei. Contribuabilii care au avut treabă la Fisc, în momentul protestului, au fost nemulţumiţi de faptul că nu au reuşit să-şi rezolve problemele şi de timpul pierdut, însă, într-un final, au dat dovadă de indulgenţă şi au decis să revină.

„Am venit aici de la 100 de kilometri, am toate documentele şi speram că îmi rezolv problema. Acum stau până când termină protestul, nu mă mai întorc acasă. Sper să nu ţină toată ziua“, a spus un cetăţean la ve-derea anunţului „Protest spontan“ de pe uşile instituţiei.

Şi salariaţi Fiscului s-au arătat înţelegători şi şi-au oferit serviciile persoanelor pentru care rezolvarea anumitor chestiuni nu a suportat amânare.

„Nu putem anticipa cât va dura protestul, dar nu suntem absurzi. Nu ne-am propus să oprim activitatea Fiscului, ci doar să tragem un semnal de alarmă“, spunea unul dintre protestatari.

„Ne-am săturat de promisiuni!“

Finanţiştii spun că nu acceptă să fie plătiţi mai puţin decât colegii lor de la centru, care prestează aceleaşi activităţi, ba chiar mai puţine decât ei.

„Noi suntem cei cărora ni se taie din salarii. Dacă la medici, profesori, în instituţiile de cultură, în toate instituţiile salariile cresc, la noi nu se întâmplă acest lucru. Suntem cei mai vitregiţi din punctul acesta de vedere. Apoi, sunt mai vechile noastre revendicări care nici în ziua de astăzi nu au fost soluţionate de către guvernanţi; sunt decizii ale Curţii Constituţionale pe care ei refuză să le aplice. Noi am soli-citat ca la muncă egală să fim plătiţi egal cu cei din conducerea ministerului şi conducerea centrală a ANAF. Din 2001 a fost stabilit ca pentru toţi funcţionarii publici să existe tichete de vacanţă sau de masă, de care noi nu am beneficiat, sporuri în domeniul finanţelor nu există ca în alte domenii. Toate acestea sunt cauze care stau la baza protestului. Coeficienţii de salarizare la noi au scăzut. Dacă un sufleur are un coeficient de 3, un bibliotecar are 2,3, noi avem 1,96. Comple-xitatea muncilor lor nu cred că este atât de dificilă, comparativ cu ceea ce facem noi, care trebuie să aplicăm legea, să colectăm veniturile la stat. Suntem un tampon între cei care guvernează şi contribuabili care, în general, ne înjură. Aşa cum au făcut şi alţi colegi din ţară şi noi am recurs la protest. La Mehedinţi, colegii noştri declanşează proteste de patru zile. Ne-am săturat de promisiuni! Poate cei care ne conduc, care decid viitorul nostru, în urma acestor proteste, ne vor lua şi pe noi în seamă. Am fost cei mai vitregiţi şi, după cum se pare, rămânem pe aceeaşi poziţie“, a declarat un finanţist.

„Avem un coeficient pe care îl considerăm de mizerie, de 1,96, comparativ cu alte categorii de bugetari. În plus, nu putem desfăşura alte activităţi în afara serviciului pentru că ar fi o problemă de compatibilitate. Cândva, aceste incompatibilităţi erau compensate de către statul român. În acest moment nu se mai întâmplă acest lucru. Dacă alte categorii de bugetari pot să lucreze, după serviciu, şi în altă parte, pentru a mai câştiga un ban, noi nu putem“, a adăugat un alt protestatar.

„Nu vrem să fim Cenuşăreasa sistemului bugetar!“

Preşedintele filialei judeţene a „Sed Lex“, Cristian Aanei, a declarat că propunerea sindicaliştilor de majorare a coeficientului de indexare a salariilor nu a fost votată. În aceste condiţii, sindicaliştii se pregătesc de greva generală.

„Miercuri, la Consiliul Naţional, s-a hotărât introdu-cerea unui amendament care să scoată diferenţa dintre salariile celor din aparatul central şi ale celor din aparatul teritorial. Propunerea pe care am avut-o noi nu a trecut votul Consiliului şi, în acest context, colegii mei au declanşat protestul.

Contribuabilii ne înţeleg, mai ales că nu este o perioadă cu încasări. Noi am încercat să nu deranjăm activitatea Fiscului şi buna administrare a contribuabililor, vrem doar ca protestul nostru să fie auzit de către guvernanţi. Nu vrem să îi perturbăm în niciun fel pe contribuabili, dar nici nu vrem să fim Cenuşăreasa sistemului bugetar! Nu cerem nimic nou. Cerem doar să revenim la o stare de normalitate şi de bun simţ. Nici măcar coeficientul care există în acest moment nu este constant. Am vrea ca măcar pe acela să-l păstreze. Mi se pare jignitor să avem un coeficient de indexare sub doi. Protestul are în vedere şi faptul că s-a iniţiat procedura de urgenţă în vederea trecerii legii prin parlament şi astfel noi riscăm ca într-o săptămână să rămânem la acest nivel prevăzut în anexe. Ca  sindicat, vom continua procedurile legale, vom întregistra conflictul de muncă la instanţă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi vom facem ceea ce vor hotărî membrii noştri. Vom întruni adunarea generală şi, în funcţie de ce se va hotărî, asta vom face. Avem aprobarea adunării generale să demarăm procedurile pentru declanşarea conflictului de muncă“, a declarat Cristian Aanei.

(Natalia RÎŞTEI)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here