Acasă Politica PSD a câştigat detaşat alegerile

PSD a câştigat detaşat alegerile

1853
0
DISTRIBUIȚI

Potrivit estimărilor prezentate imediat după închiderea urnelor, PSD şi-ar fi adjudecat peste 45% din voturi, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat. PNL ar fi primit în jur de 21% din voturi iar USR circa 9,5%. La limita pragului electoral (în funcţie de diferitele marje de eroare) se aflau estimările pentru ALDE – 6,3%, UDMR – circa 6% şi PMP – 4,8%.

Astăzi vor fi centralizate voturile şi vor fi anunţate rezultatele din judeţul Neamţ.

 

Alegeri… liniştite

 

Ziua votului pentru alegerile parlamentare a fost marcată de linişte în secţii şi o atmosferă primăvăratică în tot judeţul. Dacă la scrutinul din urmă cu patru ani nămeţii au pus mari piedici desfăşurării procesului electoral, de această dată nici măcar vremea plăcută nu i-a convins pe alegători să iasă la vot într-un număr mult mai mare. Aceasta deşi candidaţii, la ieşirea de la urne, cu mare patos, i-au îndemnat pe nemţeni să voteze, fiecare cu argumentele proprii.

Cei mai mulţi alegători – bărbaţi de vârsta a doua din mediul rural

Potrivit datelor făcute publice de Biroul Electoral Central, la ora 10 prezenţa la vot la nivel de judeţ depăşea cu puţin 5%, cu un procent mai mult ca la scrutinul din 2012. Ca de fiecare dată, cei mai conştiincioşi dintre alegători au fost pensionarii, care au ales să îşi exercite acest drept încă de la primele ore ale dimineţii. Cât despre tineri, aceştia au preferat să iasă la vot spre după-amiază, dar în număr destul de mic; statisticile realizate arată că cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu s-au înghesuit la urne, fiind, ca de obicei marii absenţi din secţii. La nivel de judeţ, cei mai mulţi alegători au fost bărbaţii cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani, provenind din mediul rural, urmaţi de femeile de aceeaşi vârstă, de asemenea din mediul rural.

La ora 15 – prezenţă de 25,64%

Cu paşi timizi, pe măsură ce orele au trecut, prezenţa la vot a crescut. Astfel, la ora 15 procentul nemţenilor care şi-au exercitat dreptul era de 25,64%, un număr aproximativ egal cu cel al alegătorilor înregistraţi la aceeaşi oră, la scrutinul din urmă cu patru ani. În municipiul Piatra-Neamţ cele mai aglomerate secţii s-au dovedit a fi cele amenajate la Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ (cu peste 36% de alegători întregistraţi la ora 15.00).

La 19.00, cu două ore înaintea închiderii secţiilor, procentul nemţenilor care au ieşit la urne era de 35,47%, destul de mic, comparativ cu aşteptările candidaţilor şi ale partidelor din care aceştia fac parte; toţi au sperat ca de această dată tinerii să se mobilizeze şi să facă diferenţa, dar se pare că aceştia şi-au găsit cu totul şi cu totul alte ocupaţii decât votul.

Într-un final la închiderea secţiilor de votare prezenţa nemţenilor la vot era de 36,99%, mai puţin decât la scrutinul din 2012, când s-a înregistrat o prezenţă de 39,93%. În munici-piul reşedinţă de judeţ prezenţa la vot a fost de 38,61%, la Roman – 37,51%, la Târgu-Neamţ au ieşit la vot 41,61% dintre alegători, iar la Bicaz – 38,43%.

Numărători paralele

După ce au votat, mulţi dintre candidaţi, dar şi unii primari, s-au plimbat prin secţiile de votare arondate şi au observat, la faţa locului, procesul electoral. Alţii au ales să stea la sediile de campanie, loc în care au primit şi difuzat informaţii echipelor aflate în teren. Spre seară, cel puţin imediat după închiderea urnelor de votare, candidaţii s-au retras şi au început centralizarea datelor.

Cel puţin cei de la PNL şi cei de la PSD aveau pregătite echipe speciale, cu statisticieni cu tot, care făceau calcule cu cifrele rezultate din numărătoarea paralelă. Candidaţii PNL şi-au stabilit cartierul general la sediul de pe bulevardul Republicii, acolo unde candidaţii şi-au petrecut marea parte a nopţii. Tot pe bulevardul Republicii, la câteva sute de metri, în sediul PSD se făceau adunările pentru propria numărătoare paralelă.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here