Acasă Social Rangeri juniori în munţii Neamţului de „Ziua Europeană a Parcurilor“

Rangeri juniori în munţii Neamţului de „Ziua Europeană a Parcurilor“

2274
0
DISTRIBUIȚI

Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi Direcţia de Administrare a Parcului Natural Vânători-Neamţ, în colaborare cu Asociaţia „Pro Grinţieş„ şi Asociaţia „Corolar“ din Crăcăoani, au ales un mod inedit de a sărbători „Ziua Europeană a Parcurilor“: organizarea unor excursii tematice în cele două mari arii protejate ale judeţului Neamţ (Parcul Naţional Ceahlău şi Parcul Natural Vânători-Neamţ). Acest moment a coincis cu lansarea proiectului „Ranger junior în munţii Neamţului“ iniţiat de cele două asociaţii, concentrându-se asupra celor două arii protejate, proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ.

În Parcul Natural Vânători, micii viitori rangeri, conduşi de profesorul Dionisie Savin, au pornit într-o excursie tematică care a avut ca scop identificarea de specii deosebite, cunoaşterea traseelor turistice şi realizarea unor itinerarii pentru tabăra ce se va desfăşura în luna august. În acelaşi timp, au fost selectaţi şi participanţii la tabără. Elevii şcolilor Grinţieş şi Ceahlău, însoţiţi de profesorii Cristian Vatamanu şi Daniel Dieaconu, au urcat pe Muntele Ceahlău. După o noapte la Cabana Fântânele, însoţiţi de biologul Sabin Neaţu, de şeful rangerilor Constantin Andraş şi rangerul Dănuţ Busuioc, dis de dimineaţă, micii apărători ai frumuseţilor munţilor au pornit spre Toaca. O adevărată echipă verde s-a avântat spre poteca înspre „Cuşma Dorobanţului“, urmărind panourile tematice, încercând să surprindă frumuseţea genţieneler care, ca niciodată, au albăstrit cărările şi poienile muntelui. N-au lipsit lecţiile de geografie, de geologie, biologie, poveştile şi legendele. Copiilor le-au fost aduse la cunoştinţă legile muntelui şi regulile impuse într-un parc naţional. De asemenea, elevii au fost antrenaţi şi într-o campanie de curăţenie, date fiind gunoaiele lăsate de turiştii care au urcat Ceahlăul. În echipa verde au fost cooptaţi şi elevi mai mici, aflaţi în clasele a IV-a şi a V-a, care au urcat pentru prima dată pe munte şi care s-au simţit stăpâni ai lumii urcând piramida Toacei. După un popas de reculegere la mănăstirea de pe munte şi masa la cabana Dochia, toţi au coborât pe traseul Lutul Roşu pentru a vedea îngrămădirea de stânci de la „Detunate“ şi grota pătrată, dar şi „Piatra cu apă“, „Sentinela“ şi grota unui alt pustnic din trecute vremuri. N-a lipsit nici ploaia cu gheaţă, care nu i-a oprit pe micii rangeri să ajungă la Izvorul Muntelui, unde unde au fost aşteptaţi la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Ceahlău, unde au vizionat filme, au ascultat poveşti şi au fost antrenaţi în jocuri tematice.

Proiectul „Ranger Junior în munţii Neamţului“ se va derula până în luna octombrie şi are în vedere pregătirea de noi echipe de elevi din şcolile nemţene pentru a fi „rangeri junior“, mici proteguitori ai munţilor, ai frumuseţilor naturale şi antropice. Rangerii celor două administraţii împreună cu profesorii, animatorii şi echipa de implementare a proiectului vor desfăşura mai multe acţiuni, urmând ca la începutul toamnei să organizeze „Ziua ariei protejate“ în cele două parcuri, cu noi excursii tematice şi un simpozion în care va fi prezentată şi revista, dar şi manualul pentru discipline opţionale – ecologie, geografie şi protecţia mediului.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.