Acasă Social Raportări cosmetizate? Puţine infecţii în spitalele din judeţ

Raportări cosmetizate? Puţine infecţii în spitalele din judeţ

594
0
DISTRIBUIȚI

Cei internaţi în spitalele din judeţ nu au scăpat, nici anul acesta, de infecţiile contactate în secţiile în care au fost „cazaţi’’ pentru diverse afecţiuni. Însă, cel puţin pe hârtie, nu sunt la fel de mulţi ca anul trecut. În primele două luni ale acestui an, 33 de nemţeni au părăsit spitalele cu o altă boală decât cu cea pentru care veniseră să se trateze, după ce s-au ales cu infecţii intraspitaliceşti. Au fost cu 20 mai puţine cazuri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vârstnicii şi nou-născuţii, în special cei veniţi pe lume prematur pentru care e nevoie de mai multe zile de spitalizare, pacienţii cu fracturi ori cu arsuri profunde şi extinse au fost cei mai expuşi acestor infecţii, spun medicii.

Anumite infecţii s-au „dezvoltat“ mai ales în timpul unor intervenţii chirurgicale de mai mică sau mai mare anvergură.

Unitatea medicală cu cele mai multe infecţii intraspitaliceşti raportate este Spitalul Roman, unde 15 pacienţi au contactat bacterii în timpul spitalizării, cei mai mulţi la Chirurgie. Situaţia cică s-a schimbat în acest an la cea mai mare unitate medicală din judeţ, unde ajung toate cazurile grave. În rapoarte, munai 11 pacienţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă s-ar fi pricopsit, pe timpul spitalizării, cu bacterii. Mai precis, doi pacienţi în secţia de Nou-Născuţi, doi la ATI, iar alţi şapte în alte secţii, precum Boli Interne, Contagioase, Neurologie sau Reumatologie. Cinci cazuri de infecţii nosocomiale au fost înregistrate la Spitalul de Pneumo-ftiziologie Bisericani, la bolnavii cu boli pulmonare. După cifrele raportate, Spitalul Târgu-Neamţ stă mult mai bine la acest capitol: doar doi pacienţi au contactat infecţii în unitatea medicală de sub Cetate, ceea ce înseamnă că aici regulile de curăţenie sunt cu sfinţenie respectate iar dezinfectanţii folosiţi sunt de cea mai bună calitate.

Două spitale din judeţ – cu zero infecţii

De mulţi ani se vorbeşte de o subraportare a acestor cazuri, majoritatea unităţilor medicale ferindu-se să declare cifrele reale, de teama sancţiunilor. Dacă ar fi să ne luăm după următoarele cifre, două dintre spitalele din judeţ stau excepţional la acest capitol; mult mai bine decât spitalele din ţările cele mai avansate din Uniunea Europeană. Cu zero infecţii sunt trecute pe hârtie spitalele ce poartă numele „Sfântului Nicolae“ – cel din Bicaz şi Spitalul de Psihiatrie din Roman.

„Spitalele sunt obligate să supravegheze apariţia infecţiilor nosocomiale, prin compartimente speciale de epidemiologie. Pacienţii înregistraţi cu infecţii intraspitaliceşti sunt cei care s-au întors la spital, după externare, în perioada de incubaţie. Pot fi mai multe cazuri decât cele raportate, în condiţiile în care pacienţii internaţi care ar fi căpătat infecţia într-o secţie de spital, nu

s-au mai întors la spital, astfel nefiind declarată. Cu excepţia acestora, compartimentele  respon-sabile de această problemă, adică epidemiologii din spitale îşi fac treaba, conform regulilor. Substanţele de dezinfecţie trebuie să fie eficiente pentru a nu fi identificate astfel de cazuri“, a spus dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică.

Anul trecut au fost raportate 186 de cazuri de infecţii de spital, din care 98 la Spitalul Judeţean de Urgenţă, 60 la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, 10 la Spitalul Târgu-Neamţ, două la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae“ Roman, 14 la Spitalul de Pneumoftiziologie Bi-sericani şi două la Spitalul Bicaz.

( Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here