Acasă Economic Reţeta falimentului la Drupo SA

Reţeta falimentului la Drupo SA

2065
3
DISTRIBUIȚI

l ultimul raport al activităţii Drupo SA scoate în evidenţă cum au lucrat directorii să înfunde firma

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, RDV Insolvenţă SPRL care administrează societatea Drupo pe perioada de insolvenţă, a prezentat un raport al activităţii societăţii pentru anii 2009-2014. Enumerând cauzele descoperite şi care au dus la degradarea firmei Consiliului Judeţean se poate observa că cei care au condus societatea au făcut tot posibilul pentru a o falimenta.

În urma prelucrării evidenţelor contabile, în încercarea de a stabili cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă sunt menţionate următoarele activităţi susţinute de cei care au condus firma nemţeană de construcţii: „au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice (Drupo n.r.) în folosul propriu sau al unei alte persoane; au făcut comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice; au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit persoana juridică la încetarea de plăţi; au ţinut contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea; au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice sau au mărit, în mod fictiv, pasivul acesteia; au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii de plăţi; în luna precedentă încetării plăţilor au plătit şi au dispus să se achite cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori“.

Aceasta este descrierea succintă a acti-vităţii conducerii Drupo până când a intrat în insolvenţă. De vină, evident, sunt nu numai directorii societăţii ci şi membrii AGA (desemnaţi dintre consilierii judeţeni) care au supervizat acest dezastru. Ba, mulţi dintre ei, au fost şi beneficiari ai întregii căderi.

În 2009, Drupo avea o cifră de afaceri de peste 21 de milioane de lei. De atunci cifrele au scăzut constant, până au ajuns la 5,8 mi-lioane de lei în 2013.

Şi-au vândut utilajele sau

le-au casat au achiziţionat staţii şi nu le-au folosit

Cea mai mare „eliminare“ de utilaje proprii s-a produs în anul 2013, atunci când sub conducerea lui Paul Mitrea, Consiliul de Administraţie al Drupo a aprobat vânzarea unor mijloace fixe (auto şi utilaje, în valoare de peste 131.000 de lei şi echipamente de peste 40.000 de lei. Printre utilajele vândute sau casate se numărau câteva utilaje fără de care firma nu putea avea o activitate corectă. Au fost vândute ultilaje de răspândit material antiderapant, de răspândit emulsie, betonieră, rotopercutor, granulator (concasor). Multe dintre acestea nici nu au mai fost scoase din evidenţa contabilă.

Cu două zile înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă, conducerea Drupo a vândut alte două astfel de utilaje absolut necesare pentru perioada de iarnă. Era vorba de o maşină cu lamă pentru zăpadă şi o alta de împrăştiat material antiderapant.

O altă gaură imensă din vremea când Leonard Cadăr conducea societatea este trecută în acest raport şi face referire la staţia de mixturi asfaltice amplasată la Girov pentru care firma a achitat 1,1 milioane de lei şi alte 1,1 milioane de lei pentru amplasarea şi materialele necesare. Şi în acest raport se menţionează că staţia de peste două milioane de lei nu a funcţionat niciodată.

Anul şi directorul

În raportul solicitat de Consiliul Judeţean sunt trecuţi şi toţi directorii mandataţi să conducă societatea în această perioadă. Lista începe cu Leonard Cadăr, în 2009 şi continuă cu Radu Monda – 2010, Doru Conache – 2011, Claudiu Maftei – 2012, Paul Mitrea – 2013 şi din nou Claudiu Maftei – în 2014.

În perioada mandatelor celor menţionaţi s-au înregistrat pierderi de peste şase mi-lioane de lei, din care 5,2 milioane de lei numai în perioada 2009-2010 (era Leonard Cadăr). Cei care se ocupă acum de soarta firmei suţin că „au fost încălcate prevederile contractelor de mandat, în sensul că mandatarii au gestionat ineficient patrimoniul debitoarei cauzându-i pierderi importante de capital“.

Luând separat fiecare mandat al directorilor Drupo s-a constatat că niciunul dintre cei care au condus societatea nu şi-a îndeplinit criteriile stipulate în contracte. De departe, cel mai activ director, în a falimenta societatea, a fost Leonard Cadăr, pe vremea căruia s-au înregistrat pierderi de peste cinci milioane de lei, care a folosit „bunurile, disponibilităţile băneşti şi a creditelor Drupo SA în folosul altor firme“.

La fel s-a produs şi în perioada lui Claudiu Maftei, noutatea fiind că în această perioadă s-au emis facturi către Consiliul Judeţean Neamţ pentru care Drupo a efectuat servicii de deszăpezire în valoare de 1,1 milioane de lei, facturi ce au fost stornate ulterior. Tot atunci s-au plătit şi îndemnizaţii nelegale pentru membrii consiliului de administraţie, şi ai comisiei de cenzori sau premii pentru directori.

Şi nu se termină aici.

(Alex NECHITA)

3 COMENTARII

  1. Falimentarea a inceput cand la conducere, au aparut cei de la PDL!Cadar a vrut sa produca asfalt la un pret de cost mic,pt.a face fata concurentei.Ghinionul a fost ca nu atras gazul mai repede.STITI CUMVA, CE DIRCTOR A VANDUL PRIMELE UTILAJE, INLOCUINDU-LE CU CELE PROPRII, SAU APROPIATILOR,PENTRU CARE A INCASAT SUME IMENSE,care se lauda ca are legatura cu serviciile,in mod absolut sigur nu Cadar?Atunci cand investigatia se va face corect si fara partinire ,se va sti adevarul! PANA ATUNCI ESTE FALS TOT CE STITI,SAU STITI NUMAI PE JUMATATE!Ca un exemplu, cat a costa renovarea sediului ,mobila de lux,canapele din piele si multe altele,facute cand era clar ca societatea intra in declin.Si toate numai in perioada capusilor de la pdl!Dca vrei poti afla multe ,dar numai de la cei direct implicati.Nu se vrea ,pt ca asa a disparut intraga industrie, PUR ROMANEASCA,PROPRIETATEA ROMANILOR,

  2. Apropo de Drupo: un amic al meu, de aici, din Statele Unite, care a plecat, cu cateva zeci de ani in urma, din Piatra Neamt, mi-a relatat ca a dorit sa ia legatura cu cei de la Drupo, sa le doneze niste utilaje CATERPILAR. Desi erau depasite tehnologic (produse fiind in anii optzeci), acestea erau inca functionale. Firma pietreana ar fi urmat sa plateasca doar transportul lor, din America; si vama. Omul a dorit sa strabata per-pedes orasul in care s-a nascut. Cand a ajuns in dreptul intrarii la firma Drupo, a fost atacat de o haita de caini pripasiti acolo. Noroc ca a intervenit un paznic, altfel lucrurile s-ar fi terminat rau! Numai ca paznicul tot pe el l-a dojenit! Cica din vina lui l-ar fi atacat cainii (!).

    Asta se intampla in urma cu vreo patru ani. Dupa o atare primire, prietenul meu a revenit in State; si nu s-a mai intors niciodata in Romania.

    E adevarat ca acolo, la dvs., peste tot in curtile societatilor comerciale, sunt “caini de firma”? E adevarat ca bantuie, zi si noapte, maidanezii, pe strazile din Romania? Poate ca daca nu s-ar fi petrecut acest incident, si cei de la Drupo ar fi luat contact cu americanii, situatia economica actuala a firmei ar fi fost CU TOTUL ALTA. Merita sa tii caini la Drupo? Iata ca pierderile produse de acestia depasesc lejer o jumatate de milion de dolari.

    Cine vrea sa scape de catelime, de coruptie, si de problemele economice, nu are o alta alternativa decat emigrarea (cel putin temporara). Oferte exista destule. Zilele trecute am dat, din intamplare, peste un site cu oferte tentante de locuri de munca in strainatate. Mi se pare bine organizat, simplu, serios, sobru. Nu contine reclame enervante. Il gasiti aici: anunturiangajari.blogspot.ro. Incercati-va sansele. Poate cei mai tineri sa aiba posibilitatea de a evada din lagarul de exterminare in care s-a transformat Romania. Macar pe ei sa nu-i mai manance cainii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here