Acasă Eveniment Risc de explozie

Risc de explozie

218
0
DISTRIBUIȚI

Scăpările de gaz de la o butelie au fost la un pas să provoace o explozie, ieri după-amiază, la casa unei femei din comuna Răuceşti. Astfel, gazele acumulate în bucătărie           s-au aprins, iar proprietara s-a speriat şi a început să ţipe după ajutor.

Vecini au auzit-o, au sunat la 112, iar până la sosirea forţelor de intervenţie au udat cu apă bucătăria şi butelia cu probleme. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“ a trimis la locul evenimentului nouă pompieri, cu o autospecială de stingere, o autocisternă şi o ambulanţă SMURD (pentru orice eventualitate). Când au ajuns militarii, focul fusese stins, iar pompierii au scos butelia din cameră, pentru a fi siguri că nu mai există niciun pericol de incendiu în bucătărie.

În acest context, IJSU atrage atenţia că, manevrate greşit, buteliile de aragaz pot conduce la distrugerea bunurilor materiale, dar, mai ales, folosirea incorectă a acestora se poate solda cu victime.

Pentru evitarea unor astfel de situaţii, IJU transmite câteva sfaturi preventive: „Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare şi nici nu le utilizaţi în altă poziţie decât în cea verticală. Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea şi nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc). Este interzisă verificarea etanşeităţii cu flacără deschisă! La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun!“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here