Acasă Eveniment Salvare dificilă, din Piatra Sură, a unui bărbat şi a câinelui său

Salvare dificilă, din Piatra Sură, a unui bărbat şi a câinelui său

712
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, din judeţul nostru, care s-a rătăcit pe muntele Ceahlău şi a rămas blocat, împreună cu câinele său, deasupra unui perete de stâncă de 200 de metri, a fost salvat în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, după o misiune de aproape zece ore a echipajelor Serviciului Judeţean Salvamont (SJS). Intervenţia a fost de mare risc şi s-a derulat în condiţii dificile.

Alarma a fost dată luni seara, la ora 22, când salvamontiştii au fost anunţaţi telefonic despre faptul că bărbatul a fost dat dispărut de cunoştinţe după ce s-a rătăcit de grupul cu care era, în zona Curmăturii la Scaune – Curmătura Stănilelor Mari.

S-a intervenit cu o echipă operativă care a plecat din Baza Durău, unitatea canină specială de căutare şi cu o echipă plecată simultan din Baza Dochia. La ora 23.50, salvatorul montan Răzvan Andrieş, aflat în peretele Curmăturii Stănilelor, a auzit victima undeva în pereţii de deasupra ca-nionului Cheia Mare/Piatra Sură, între Culcuşul Căprioarelor şi Vârful Piatra Sură. După traversarea canionului, cam pe la ora 1, prima echipă de intervenţie a ajuns în partea expusă a Vârfului Piatra Sură, unde  l-a găsit pe bărbatul rătăcit. Acesta nu era rănit, fiind doar speriat şi înfrigurat.

„Bărbatul se rătăcise de grup în cursul după-amiezii, în timp ce cobora de la Cabana Dochia pe un traseu nemarcat. După escaladarea, fără echipament special, a mai multor vâlcele înclinate şi brâne stâncoase ce nu mai puteau fi coborâte, el a rămas blocat în noapte deasupra unor pereţi de aproape 200 de metri, împreună cu câinele său. În scurt timp echipa de salvare avea să rea-lizeze că extragerea celor doi din acea zonă necesita echipa de suport şi echipament suplimentar. Aşadar, la ora 3.30 echipa suport cu echipament special de iluminat, corzi de 200 de metri şi mult echipament tehnic făcea joncţiunea cu prima echipă de intervenţie, iar a treia echipă intra direct prin canion esca-ladând cascadele pentru a suplimenta şi asista coborârea. Au urmat lansări tehnice ale salvatorilor, ale victimei şi rapelurile de evacuare ale celor care asigurau asistenţa atelierelor de asigurare. Când toate cele trei echipe s-au regrupat în fundul canionului era deja dimineaţă. O dimineaţă frumoasă ca sufletul unor oameni care şi-au depăşit limitele cu profesionalismul şi dăruirea de care au dat dovadă de atâtea ori“, a declarat Raul Papalicef, şeful SJS.

Operaţiunea de salvare s-a terminat marţi, la ora 8. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here