Acasă Eveniment Salvaţi de la îngheţ pe Ceahlău

Salvaţi de la îngheţ pe Ceahlău

3035
0
DISTRIBUIȚI

O acţiune dificilă au avut de înfruntat salvamontiştii nemţeni care au fost de serviciu la Baza de la cabana Dochia de pe Ceahlău weekendul trecut. În condiţiile unei avertizări Cod Galben de vânt extrem de puternic, un grup de turişti, printre care şi un medic turc, au decis să urce masivul; în cele din urmă doi dintre ei au ajuns în situaţia disperată de a nu mai putea continua drumul până la cabană şi au intrat în hipotermie.

„Acţiunea dificilă, în condiţii de vreme extremă, care a testat la maxim atât echipamentele de protecţie cât şi pregătirea salvatorilor s-a încheiat cu succes şi cei doi turişti au fost aduşi la Baza Salvamont Dochia unde au rămas încă o oră pentru îngrijiri medicale. Pe scurt grupul de patru sau cinci au plecat din Staţiunea Durău în jurul orei 12. Chiar dacă erau echipaţi , condiţiile de mediu din zona superioară rivalizau cu cele din zonele arctice. Au înaintat foarte greu (şapte ore până în zona Vf. Toaca), viscolul, vântul şi zăpadă mare le-a măcinat forţele până aproape de limita de la care şi fizicul dar şi plsihicul cedează. În zona Şeaua Panaghiei au intrat în noapte. Doi, dintre care unul cetăţean străin, au rămas în urmă şi la un moment dat au cedat. În aceste condiţii hipotermia se instalează foarte rapid şi în scurt timp scăderea temperaturii corpului devine ireversibilă. Au încercat să sune la 112 dar erau într-o zona moartă (fără acoperire radio) şi sistemul n-a funcţionat. Alarmarea echipei salvamont a fost făcută direct de către primul din grup care având o condiţie fizică mai bună a ajuns la Cabană Dochia şi a conştientizat situaţia limita în care se aflau cei rămaşi în urmă.

Intervenţia în condiţiile în care echipa era pregătită pentru aşa ceva şi mai mult, anticipase încă din cursul zilei că se pot confruntă cu persoane dispărute în viscol, a avut eficienţă maximă, cei doi fiind găsiţi în timp util. Unul din ei era în hipotermie şi a fost necesar că procedura de reanimare termică să fie începută acolo, în zăpadă, prin aplicarea de petch-uri termice la încheieturi în zona toracelui şi a axilelor, rehidratare, izolare cu folie termică etc. Ulterior după ce au fost aduşi la Baza Salvamont au fost incalziti, rehidrataţi şi ţinuţi sub observaţie până când starea lor s-a ameliorat“, a transmis şeful Salvamont Neamţ, Raul Papa-licef.

Acesta a mai precizat că persoanele în cauză nu ar fi ajuns în această situaţie dacă ar fi consultat prognoza meteo înainte de a se aventura în drumeţia care îi putea costa viaţa.

(R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.