Acasă Social Sănătatea nemţeană sub zodia provizoratului

Sănătatea nemţeană sub zodia provizoratului

969
0
DISTRIBUIȚI

În judeţul nostru, cele mai mari instituţii medicale de stat sunt conduse, de o bucată bună de timp, de interimari şi, din câte se pare,  acest capitol se va încheia nemodificat în 2017. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) este condusă din poziţia de interimar, încă din luna august, de jr. Elena Nadia Harpa. Înaintea acesteia, instituţia a funcţionat, vreme de aproximativ doi ani, sub parafa altui interimar, ec. Marieana Atomulesei, actual director executiv. Deşi fotoliul de preşedinte al CJAS a fost scos la concurs în mai multe rânduri, niciun candidat nu a fost „validat“ drept câştigător.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) este o altă instituţie condusă cu „roata de rezervă“, ce rămâne în acest an în expectativă. Postul de director executiv este asigurat, din luna august, de interimarul ing. chim. Anca Brînduşa Movilă, după ce dr. Dan Dorin Morenciu şi dr. Daniela Marcoci au fost debarcaţi din comitetul director, pe motiv de acoperire vaccinală insuficientă. De atunci şi până acum situaţia vaccinării nu s-a schimbat semnificativ, însă nici alte concursuri nu au mai fost anunţate. Mai mult, DSP a rămas, tot din luna august, cu un scaun de adjunct neocupat, iar temerile că această instituţie ar putea suferi modificări ale structurii organizatorice au început să fie alimentate. „Ministerul Sănătăţii nu a mai scos la concurs niciun post, în schimb ni s-a trimis o propunere de organizare a activităţii la nivelul direcţiilor de sănătate publică pentru anul următor. Noi ne gândim că poate se gândesc la o structură nouă“, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) are unul dintre cei mai longevivi manageri interimari, respectiv dr. Dorice Albu, flancată de alţi doi directori interimari din aceeaşi echipă de conducere. Dr. Albu este interimar la SAJ, din decembrie 2013. Nici aici forurile centrale nu se grăbesc, pare-se, să organizeze un concurs.

Nu în cele din urmă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ se înregistrează o altă situaţie de provizorat. Managerul actual, dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, are câteva luni de interimat şi deja şi-a exprimat dorinţa de a părăsi această funcţie. În acelaşi timp, directorul medical al aceleiaşi instituţii, dr. Silviu Verzea, a anunţat că nu va reveni asupra deciziei sale de a demisiona din funcţia ocupată prin concurs. Înainte de actualul manager interimar al SJU a mai fost un interimar, iar zilele când se va organiza o nouă întrecere pentru ocuparea scaunului de conducere nu par să fie aproape. Instituţia se confruntă cu din ce în ce mai multe pro-bleme, care au început să iasă la iveală din cauza unei gestionări defectuoase a activităţii spitalului, şi este interesant de văzut cine-şi va mai asuma, pentru următoarea perioadă, rolul de interimar, care începe să semene tot mai mult cu unul al unui kamikaze.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here