Acasă Social „Sărbătoarea Curţii Domneşti“ – a doua ediţie

„Sărbătoarea Curţii Domneşti“ – a doua ediţie

967
0
DISTRIBUIȚI

Anul acesta se împlinesc 526 de ani de la prima atestare documentară a Curţii Domneşti de la Piatra-Neamţ, iar autorităţile au marcat momentul printr-un festival medieval ajuns la cea de-a doua ediţie: „Sărbătoarea Curţii Domneşti“. Manifestările au reunit sute de pietreni dornici să intre în atmosfera vremurilor domnitorului Ştefan cel Mare, atmosferă creată de momentele istorice puse în scenă de organizatori.

„Ne aflăm cu toţii în Curtea Domnească, o zonă încărcată de istorie, aşa cum întreg oraşul Piatra-Neamţ este încărcat de istorie. Cred că trebuie să fim cu toţii mândri de istoria acestui oraş, şi totodată suntem obligaţi să ducem mai departe ceea ce înaintaşii noştri au făcut pentru aceste locuri. O comunitate care-şi respectă istoria şi înaintaşii este o comunitate respectată, este o comunitate puternică“, a fost mesajul transmis în deschiderea festivalului de primarul Dragoş Chitic.

Despre istoria şi importanţa acestor locuri le-au vorbit celor prezenţi specialiştii din cadrul Complexului Muzeal Judeţean, dar şi preotul paroh de la Biserica Sf. Ioan Domnesc, după care s-a dat startul distracţiei. Din programul pregătit de autorităţi nu au lipsit scenele de luptă dintre ostaşii moldoveni şi cei otomani, atelierele de ocupaţii tradiţionale organizate în special pentru copii, şcolile de tras cu arcul şi de mânuit spada, parada oştilor române şi turce sau degustarea unei plăcinte gigant; la final, odată cu lăsarea întunericului cei prezenţi au putut urmări un spectacol inedit oferit de fachiri profesionişti.

„Sărbătoarea Curţii Domneşti“ este prima manifestare din programul evenimentelor pregătite de municipalitate pentru acest an şi care au drept scop principal promovarea turistică a oraşului Piatra-Neamţ. Următorul festival de acest gen va fi „Festivalul dacic Petrodava“, care se va desfăşura la sfârşitul lunii mai.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here