Acasă Economic Schimbări fiscale majore

Schimbări fiscale majore

1486
0
DISTRIBUIȚI

l salariul minim pe economie va creşte la 1.900 de lei l contribuţiile sociale, ce vor fi scăzute cu 2 procente, vor trece în sarcina angajatului, dar le va achita angajatorul l firmele nu scapă de taxa de solidaritate, numită acum „contribuţia asigurătoare de muncă“ şi stabilită la 2,25 la sută l scade impozitul pe salarii, dar şi contribuţia la Pilonul II de pensii

Anul viitor va debuta cu noi schimbări majore în ceea ce îi priveşte deopotrivă pe salariaţi şi pe angajatori, modificări ce nu sunt văzute cu ochi buni de nicio parte şi, cu precădere, de către specialiştii fiscali care spun că bine nu are cum să fie. Din 2018, aşa cum au anunţat decidenţii, salariul minim pe economie va creşte de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei, crescând astfel şi povara fiscală, an din care şi contribuţiile sociale vor fi transferate de la angajator la angajat.

Creşterea salariului minim pe economie ar avea rolul de a „uşura“ sarcina fiscală pe care o vor avea de dus angajaţii. Însă, majorarea salariului minim pe economie va însemna şi creşterea amenzilor rutiere, ţinând cont de faptul că un punct-amendă reprezintă, valoric, 10 la sută din salariul minim brut pe economie, adică, va ajunge la 190 de lei.

Totodată, angajatorii vor fi nevoiţi să achite „taxa de solida-ritate“, transformată în „contribuţie asigurătoare de muncă“, nu de 2 la sută, cât era stabilit iniţial, ci de 2,25 la sută, aceasta urmând să acopere riscurile de şomaj, accidente, concedii medicale, creanţe salariale. De asemenea, contribuţiile sociale vor scadea cu doar 2 procente, faţă de 4 procente, cum era prevăzut iniţial. La salariat vor exista numai două contribuţii sociale, cea de sănătate şi cea pentru pensii, ambele fiind doar în sarcina angajatului, însă de calcularea, reţinerea şi plata lor se va ocupa tot angajatorul. În total, contribuţiile sociale vor însuma un minim de 37,25 la sută, faţa de 39,25 la sută.

O altă schimbare prevede reducerea numărului de contribuţii achitate de salariat şi angajator, de la 9 la 3: contribuţia pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) platită pentru salariat, contribuţia asigurătoare pentru muncă suportată de către angajator.

O modificare va fi efectuată şi în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii care, de anul viitor, va scădea de la 5,1 la sută la 3,7 la sută, fără a afecta valoarea nominală din prezent. Din 1 iulie 2018 va fi majorată pensia minimă la 640 de lei, moment în care va creşte şi punctul de pensie la 1.100 de lei.

De anul viitor va scădea impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută, în cazul salariilor, a unor pensii, chirii, dobânzi, ori acti-vităţi agricole.

Mai mult, firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor trebui să achite un impozit de 1 la sută pe cifra de afaceri, în loc de impozitul de 16 la sută pe profit.

Cu toate aceste modificări care sunt prezentate a fi bune atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, clar este că ambele părţi vor fi bulversate. Mai mult, specialiştii fiscali avertizează faptul că, după aplicarea tuturor modificărilor anunţate, salariaţii nu doar că ar putea să nu câştige nimic în plus, ci retribuţiile lor să scadă cu aproximativ 10 procente.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.