Acasă Social Semnal de alarmă de la Salvamont: Trasee montane, marcate iresponsabil

Semnal de alarmă de la Salvamont: Trasee montane, marcate iresponsabil

209
0
DISTRIBUIȚI

În ultima perioadă Serviciul Salvamont reclamă din ce în ce mai multe nereguli în ceea ce priveşte marcajele traseelor turistice montane din întreg judeţul. Problema este catalogată ca fiind deosebit de gravă şi se referă mai exact la marcarea neautorizată, haotică, neprofesionistă şi fără respectarea prevederilor legale.

„Situaţia a fost identificată în toată zona montană a judeţului, unde persoane sau instituţii re-lativ bine intenţionate, dar fără cunoştinţe temeinice execută cu ajutorul unor sponsori la fel de bine intenţionaţi şi cu acordul unor instituţii care nu au nicio bază legală în acest sens, lucrări de marcare/remarcare. Aceste operaţiuni, făcute după cum am precizat anterior, pun în real pericol viaţa şi integritatea turiştilor iar cei care le execută, cât şi cei care îi susţin financiar trebuie să conştientizeze că răspund penal şi civil în cazul producerii unor accidente“, spun reprezentanţii Serviciului Salvamont Neamţ.

Aceştia vin şi cu exemple pentru a demonstra lipsa de responsabilitate de care dau dovadă persoanele în cauză: „raportul de inspecţie al Compartimentului de Prevenire din cadrul Serviciului cu privire la marcarea/remarcarea neautorizată a unui traseu ce pleacă din Sarata – Vârful Bo-beica – Vârful Prihodiştei – Mănăstirea Bistriţa arată că operaţiunea a fost rea-lizată în bătaie de joc, pe banii sponsorilor, de către Liceul Tehnologic Roznov. Precizez că inspecţia a fost realizată de doi dintre salvatorii montani cu cea mai mare experienţă în domeniu. (…) În aceeaşi situaţie sunt mai multe trasee din zona Munţilor Stânişoarei, Parcul Naţional Vânători, Lacul Cuejdel etc, ce urmează să fie analizate în amănunt tot de către echipele de specialişti ai Salvamont Neamţ“, a completat Raul Papalicef, şeful Serviciului.

Aspectele au fost sesizate şi la instituţiile în măsură să tragă la răspundere persoanele care au realizat abuziv marcajele, precum Ministerul Turismului, Ministerul de Interne, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, de la care se aşteaptă o reacţie. Până când situaţia se va remedia, turiştilor li se recomandă să nu parcurgă niciun traseu necunoscut înainte de a se informa despre starea lui direct la Serviciul Salvamont.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here