Acasă Economic Şi-au dat casele pe credite

Şi-au dat casele pe credite

1322
0
DISTRIBUIȚI

Case spaţioase, moderne, curţi frumos amenajate sunt scoase la mezat de către unităţile bancare în această lună, judeţul Neamţ fiind printre primele din ţară care figurează cu cele mai multe imobile de locuit la vânzare. Patroni de firme, cu afa-ceri înfloritoare la un moment dat, au intrat în colaps, în mare parte din cauza împrumuturilor contractate pe care nu au mai reuşit să le ramburseze, mulţi garantând creditele cu propriile locuinţe.

Băncile încearcă de câţiva ani să vândă ceea ce au agonisit afaceriştii în nume personal, însă nu prea au succes. Investorii, ori aşteaptă să mai scadă preţurile imobilelor, ori pur şi simplu nu sunt interesaţi de astfel de achiziţii. Pe lângă locuinţele aflate în lista celor executate, luna aceasta au fost adăugate altele, fiind înregistrată o creştere alarmantă a numărului celor care şi-au pierdut casele în favoarea băncilor.

Vile luxoase, case de vacanţă, dar şi graj-duri, terenuri agricole, bucătării de vară şi alte acareturi de prin curţile oamenilor fac obiectul licitaţiilor organizate de executorii judecătoreşti începând cu săptămâna viitoare.

Mulţi încă stau în locuinţele executate

Afacerişti din diferite localităţi ale judeţului locuiesc cu teamă în propriile case. După loviturile primite din cauza dificultăţilor financiare, executorii judecătoreşti caută cumpărători pentru locuiţele lor. Odată imobilul adjudecat, fostul proprietar trebuie să facă loc noului proprietar. Mulţi dintre afacerişti locuiesc încă în casele care acum fac obiectul licitaţiilor organizate de bănci.

Începând cu săptămâna viitoare, cei interesaţi să-şi investească economiile

într-o casă au de unde să aleagă locuinţa pe care şi-o doresc, în localitatea în care vor să investească.

Un credit de 74.000 de lei contractat de o societate comercială din Bălţăteşti şi neachitat la termenele stabilite, îl scoate afară din propria casă pe deţinătorul unei firme. Săptămâna viitoare, o bancă îi vinde locuinţa de 140 metri pătraţi şi suprafaţa de teren de 4.500 metri pătraţi, cu suma de 163.402 lei (preţ diminuat cu 25 la sută). Alte două locuinţe de 288 metri pătraţi, respectiv 120 metri pătraţi, plus o magazine, un grajd şi terenul aferent construcţiilor de 1.600 metri pătraţi, situate în Vânători-Neamţ, fac obiectul unei noi licitaţii pe data de 17 mai.

Proprietarii imobilelor au contractat un credit de 660.000 de lei pe care l-au garantat cu averea perso-nală, iar banca i-a executat pentru nerambursarea împrumutului, suma cerută la licitaţie pentru toate construcţiile fiind de 399.000 de lei.

Vilă de 200 metri pătraţi la vânzare cu 143.000 de lei

La Tarcău, administratorul unei firme a contractat un credit de peste 5,7 milioane de lei pentru care a garantat cu casa de 110 metri pătraţi şi cu un teren de 1.300 metri pătraţi.

Acum, cele două imobile sunt scoase la vânzare cu 140.000 de lei. Pe harta localităţilor cu locuinţe scoase la vânzare de bănci se află şi Piatra-Neamţ, oraş în care va fi organizată licitaţie pentru valorificarea unei case cu o suprafaţă de 208 metri pătraţi, plus terenul aferent de 1.200 de metri pătraţi, plus încă o locuinţă din lemn de 40 de metri pătraţi, toate la preţul de 595.000 de lei.

La Grinţieş, deţinătorii unei societăţi comerciale şi-au pierdut casa cu o suprafaţă de 211 metri pătraţi, formată din 13 camere şi patru băi, plus un teren de 3.400 metri pătraţi în favoarea unei bănci. Banca de la care au luat împrumutul de 180.000 de lei, le scoate casa la mezat cu suma de 246.000 de lei, cu 25 la sută mai mică decât cea de evaluare.

O altă bancă vinde la Piatra-Şoimului o locuinţă de 136 metri pătraţi, o altă locuinţă de 30 metri pătraţi, plus terenul de 2.300 metri pătraţi la preţul de 313.402 lei (cu 25 la sută mai scăzut). Cei interesaţi de achiziţionarea unui locuinţe pot opta pentru localitatea Mărgineni unde o instituţie bancară va scoate la vânzare o casă de 213 metri pătraţi plus terenul aferent de 1.300 metri pătraţi la preţul de 143.000 de lei, mai mic cu 50 la sută comparativ cu cel de evaluare. Pe harta localităţilor cu case executate de bănci figurează şi oraşul Târgu-Neamţ cu o locuinţă de 100 metri pătraţi şi terenul de 600 metri pătraţi, la care se adaugă şi o hală atelier de 90 metri pătraţi, toate scoase la mezat la preţul de pornire de 202.000 de lei. Şi în acest caz, bunurile au fost puse gaj la contractarea unui împrumut în numele unei persoane juridice în valoare de 800.000 de lei.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here