Acasă Politica Sinteza campaniei: Atunci când s-au dezlipit de Facebook, aspiranţii la Parlament au...

Sinteza campaniei: Atunci când s-au dezlipit de Facebook, aspiranţii la Parlament au bătut din poartă-n poartă

873
0
DISTRIBUIȚI

l acum, candidaţii aşteaptă să culeagă roadele muncii depuse în ultima lună

Candidaţii la alegerile din 11 decembrie au scăpat de osteneala şi stresul premergătoare alegerilor, iar acum nu le mai rămâne decât să aştepte cuminţi rezultatul votului. Campania electorală – nu foarte condimentată cu scandaluri sau acuze politice, dar extrem de activă, în special în mediul online, s-a încheiat oficial.

Autostrăzile – în programele propuse de toate partidele

Dacă în anii trecuţi, înainte de alegeri, termenul „reformă“ era cel mai des vehiculat printre candidaţi (indiferent de culoarea politică) acum aceştia au schimbat foaia şi au ales teme ceva mai actuale. De departe, lait-motivul acestei campanii electorale a fost construcţia autostrăzii care va scoate Moldova din izolare şi o va lega de restul Europei. Ideea a fost abordată de toate formaţiunile politice participante la alegeri, dar şi de independenţi, fiind unul dintre principalele puncte trecute pe fluturaşii de promovare ai acestora. Desigur, nu au fost uitate nici clasicele formule : „salarii şi pensii mai mari“, „TVA scăzut“, „sistem medical la standarde europene“ sau „educaţie performantă“, care, este ştiut, prind la public de fiecare dată.

În ceea ce priveşte modalitatea de a interacţiona cu alegătorii, cea mai practicată a fost varianta „din uşă-n uşă“, urmată de promovarea în mediul online. Zilnic, candidaţii şi simpatizanţii lor au luat la pas localităţile judeţului, au stat de vorbă cu oamenii, au imortalizat momentele şi, pentru a fi siguri că au vizibilitate, au transmis totul mai departe pe reţelele de socializare.

Pe de altă parte, unul dintre candidaţi a vrut să dea dovadă de şi mai mult tact şi a ales să se promoveze printr-o lansare de carte – de asemenea pe teme legate de viitorul României.

Vizitele liderilor de la centru în teritoriu

Nici manifestaţiile „cu tam-tam“, organizate în jurul liderilor de partid de la centru, nu au lipsit în ultima lună. După clasicele lansări de candidaţi de la Bucureşti, judeţul nostru a fost vizitat, pe rând, de preşedinţii principalelor formaţiuni politice care au ţinut să promoveze personal în teritoriu programele de guvernare propuse: primul a fost Traian Băsescu (PMP), urmat de Alina Gorghiu (PNL), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), sau Clotilde Armand şi Nicuşor Dan (USR). Marele absent a fost li-derul PSD, Liviu Dragnea, care în ultima perioadă nu s-a implicat foarte mult în activitatea organizaţiei judeţene, sau cel puţin aşa a lăsat să se vadă din exterior. Deşi şefii organizaţiei judeţene anunţau la un moment dat un „turneu“ al acestuia prin ţară, se pare că între timp strategia a fost refăcută.

Incidente minore

În ceea ce priveşte respectarea sau nerespectarea legislaţiei electorale, în judeţul nostru nu au lipsit micile abateri (sancţionate, desigur de autorităţile în domeniu). De exemplu, unul dintre cei patru candidaţi independenţi a fost pârât de două ori la Biroul Electoral de Circumscripţie pentru că a lipit pe panourile repartizate mai multe afişe decât numărul prevăzut de lege.

146 de candidaţi pe 12 locuri

Duminică, 472.087 de cetăţeni din judeţ cu drept de vot sunt aşteptaţi să-şi desemneze reprezentanţii în Parlament (opt deputaţi şi patru senatori). Avem de ales dintre candidaţii propuşi  de zece partide şi patru independenţi (un număr total de 146 de candidaţi).

Potrivit datelor făcute publice de autorităţile electorale, la nivelul judeţului nostru au fost organizate 486 secţii de votare.

(Roxana ZAHARIA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here