Acasă Social Sistemul de iluminat public din Timişeşti a perturbat vizionarea programelor TV

Sistemul de iluminat public din Timişeşti a perturbat vizionarea programelor TV

1387
0
DISTRIBUIȚI

l Primăria Timişeşti a fost obligată să scoată din uz LED-urile care perturbau funcţionarea programelor TV

l importatorul lămpilor a fost amendat cu 10.000 de lei

Un agent economic din Timişeşti, care furnizează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale în zonă (TV prin cablu), a pus pe jar autorităţile locale după ce a reclamat faptul că în reţeaua pe care o deţine există perturbaţii. Practic, clienţii acestuia nu mai puteau urmări, în mod corespunzător, programele TV şi  tocmai de aceea s-a adresat Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În urma reclamaţiei, reprezentanţii instituţiei au constatat că Primăria Timişeşti utiliza pentru iluminatul stradal LED-uri care nu erau conforme cu cerinţele europene de compatibilitate electromagnetică şi astfel provocau perturbaţii asupra comunicaţiilor electronice (servicii de telefonie, internet şi televiziune).

„Pe baza multiplelor măsurători efectuate de către inspectorii ANCOM şi a verificărilor tehnice realizate la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Încercări pentru Electrotehnică ICMET de la Craiova, s-a demonstrat că perturbaţiile electromagnetice proveneau de la corpurile de iluminat cu LED-uri montate în sistemul de iluminat public. Corpurile de iluminat nu respectau cerinţele europene de compatibilitate electromagnetică, iar perturbaţiile electromagnetice generate de reţeaua de iluminat public depăşeau limitele maxime în vigoare şi afectau astfel buna funcţionare a reţelei de retransmise prin cablu a programelor audiovizuale. Autoritatea a solicitat Primăriei Timişeşti scoaterea din uz a lămpilor neconforme cu normele europene. În plus, ANCOM a sancţionat importatorul echipamentelor cu amendă în valoare de 10.000 de lei şi i-a solicitat acestuia lista de clienţi pentru a-i notifica cu privire la perturbaţiile electromagnetice generate de aceste echipamente, astfel încât acestea să fie retrase din uz în cel mai scurt timp“, potrivit ANCOM.

În acest context, reprezentanţii ANCOM recomandă consumatorilor să verifice cu mare atenţie specificaţiile tehnice, precum şi existenţa marcajului CE în momentul în care vor să achiziţioneze aparatură electrocasnică şi electronică pentru a evita ca prin utilizarea unor echipamente neconforme să determine perturbaţii electromagnetice ale reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electro-nice. Prezenţa marcajului CE pe echipamente arată că acestea îndeplinesc cerinţele tehnice necesare pentru a fi comercializate oriunde în Spaţiul Economic European – EEA (statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), precum şi în Turcia. Marcajul se aplică şi produselor fabricate în ţări terţe şi care sunt comercializate în Spaţiul Economic European.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.