Acasă Social Soft bolnav pentru activarea cardurilor de sănătate

Soft bolnav pentru activarea cardurilor de sănătate

1503
0
DISTRIBUIȚI

l „Câteodată, aplicaţia se blochează şi câte o oră la un singur pacient“, a spus dr. Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor din Neamţ

La aproape trei săptămâni de la implementare, cardul de sănătate, care va fi obli-gatoriu din luna mai, le dă mari bătăi de cap medicilor de familie. Mulţi doctori se plâng că nu pot activa documentele electronice ale pacienţilor de pe liste, deoarece sistemul se blochează. Deşi activarea unui card nu durează mai mult de câteva minute, aplicaţia folosită dă tot felul de erori, iar un doctor are la dispoziţie doar cinci încercări pentru a activa documentul. Probleme apar în special la sate, unde internetul nu merge foarte bine În aceste condiţii, medicii pierd zeci de minute, chiar şi ore, încercând să introducă datele pacienţilor. Din acest motiv, aproape că nu îşi pot vedea toţi pacienţii ajunşi la cabinet, pentru consultaţii. Mai mult, pentru că mulţi dintre pacienţi nu înţeleg utilitatea cardului, medicii trebuie să aloce timp important şi pentru astfel de explicaţii. Toate întârzierile sunt în defavoarea consultaţiilor, spun medicii. „Este o perioadă foarte grea pentru noi medicii de familie, ne împărţim între consultaţii şi activarea cardurilor. Sunt foarte mulţi pacienţi cu viroze, gripe şi cu alte probleme medicale, iar timpul care ar fi trebuit alocat acestora îl pierdem pentru activarea cardurilor. Nu ar fi o problemă dacă sistemul electronic ar funcţiona cum trebuie. Câteodată aplicaţia se blochează şi câte o oră la un singur pacient, atunci când trebuie să-i introduc datele. În aceste condiţii, pacientul pleacă de la cabinet şi se întoarce mai târziu. E o pierdere de timp pentru toţi. Sunt zile când ne întrebăm pacienţii din mers ce probleme de sănătate au. Nu ai cum să le faci pe toate deodată. Dacă ne plângem că SIUI merge prost, ni se spune că e softul nostru de vină“, a spus dr. Mihaela Covrig, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Neamţ. De la 1 februarie, a început oficial activarea cardurilor naţionale de sănătate, la medicul de familie, totul pentru ca, de la 1 mai, când aplicaţia va fi obligatorie, să nu mai fie probleme. În această perioadă, sistemul funcţionează în paralel cu cel clasic, pe hârtii, înlocuind, practic, vechea fişă me-dicală.

În lipsa cardului, vom primi îngrijiri medicale doar în cazul în care problemele de sănătate constituie o urgenţă medicală. Dacă cei 247 de medici de familie şi-au achiziţionat cardurile, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre restul furnizorilor de servicii medicale, cei mai mulţi fiind în această perioadă în aşteptarea dispozitivelor după ce au făcut comenzi la firmele producătoare. „Medicii de familie din judeţ sunt bine pregătiţi pentru a implementa acordarea serviciilor medicale pe bază de card, însă problema este la celelate sectoare – spital, policlinică, farmacie. În momentul în care îşi vor achiziţiona şi aceşti furnizori cititoare, abia atunci va putea funcţiona acest sistem“, a mai spus reprezentanta medicilor de familie.

Doctorii mai spun că un lucru pozitiv care se întâmplă de când au început să apară aceste carduri este deschiderea oamenilor către donarea de organe. „Din cei 22 de pacienţi pe care i-am avut într-o zi, cinci au venit pentru activare de card. Deşi toţi erau trecuţi de o anumită vârstă, am rămas foarte plăcut uimită să văd că fiecare dintre cei cinci a răspuns pozitiv la întrebarea obligatorie pe care trebuie să le-o punem pentru a inscripţiona răspunsul pe card, şi anume dacă vor să devină donatori de organe după moarte“, a conchis medicul Mihaela Covrig.

Din momentul în care va deveni funcţională utilizarea cardului, persoanele care vor uita cardul acasă şi se vor prezenta la medic vor fi nevoite să scoată bani din buzunar pentru consultaţie, deoarece doar serviciile acordate pe card vor fi raportate la Casa de Asigurări de Sănătate.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.