Acasă Social Spitalul Judeţean: Sancţiuni pentru inele şi „minunea“ lăsată în urmă

Spitalul Judeţean: Sancţiuni pentru inele şi „minunea“ lăsată în urmă

3529
0
DISTRIBUIȚI

Inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu şi-au încheiat periplul prin judeţ, după ce au pus punct seriei de controale comandate de Ministerul Sănătăţii. Ieri-dimineaţă, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ a primit procesul verbal cu toate constatările controlului. În urmă, aşa cum ne-a explicat dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, managerul interimar al unităţii medicale, au rămas câteva amenzi uşoare, din cauza neglijenţei unor angajaţi, şi câteva sfaturi. Cele mai multe, legate de clădirea veche a SJU, acolo unde funcţionează secţiile medicale.

„Lucrurile s-au terminat cu bine, zic eu, pentru un spital de o asemenea dimensiune. Au fost nişte sancţiuni mărunte pentru câteva îngrijitoare care nu au respectat acele reguli referitoare la purtarea inelelor sau oja de pe unghii, dar astea sunt chestii minore. Au fost vreo două amenzi. Nu

s-au dat amenzi de zeci de milioane. În mare parte, constatările ne-au fost favorabile. Adică, ei (inspectorii sanitari – n.red.) au declarat că s-a văzut interesul de a face ceva cu mijloacele pe care le avem, iar pentru lucrurile nerezolvate s-a văzut interesul de a ne zbate, de a cere bani, de a face memorii. Un exemplu, în acest sens, îl reprezintă circuitele funcţionale din clădirea veche a Spitalului Judeţean, care nu pot fi îmbunătăţite oricât am vrea, pentru că asta este. Numai construirea unui spital nou poate să îmbunătăţească segmentul acesta. Ultima discuţie cu Compania Naţională de Investiţii a fost că singura şansă de a reabilita acest spaţiu cu grad de risc seismic ridicat este să se construiască un pavilionul medical nou. Să se mute toate secţiile medicale şi după aceea se va hotărî ce se va face cu clădirea veche. Eu am trăit două cutremure aici, când eram de gardă, şi nu aş mai vrea să repet această experienţă. Planul nostru de conformitate a fost consi-derat unul bun, recomandarea fiind să-l respectăm, să ne ţinem de el“, a declarat dr. Atănăsoaie-Iacob.

Chiar dacă cel mai optimist scenariu, aşa cum a mai fost el prezentat de autorităţile judeţene, ridicarea unui alt pavilion ar salva secţiile din clădirea veche, plus secţia Oncologie (care se află într-o altă clădire cu risc seismic), acest lucru nu va fi posibil mai devreme de trei ani (de la începerea lucrărilor), potrivit documentaţiei tehnice.

Ceea ce înseamnă că atât pacienţii, cât şi personalul angajat care lucrează în acea clădire trebuie să trăiască cu speranţa că nu vor mai avea parte de vreun alt cutremur. Spitalul vechi a fost construit în 1935, în timpul Regelui Carol al II-lea, iar acum, după mai bine de 80 de ani, în care a rezistat diferitelor cutremure, clădirea arată ca o construcţie din cărţi de joc ce stă să se prăbuşească la prima pală de vânt.

(T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here