Acasă Eveniment Spovedania studentului ucigaş

Spovedania studentului ucigaş

2099
0
DISTRIBUIȚI

Magistraţii Tribunalului Iaşi, care l-au condamnat la închisoare pe viaţă pe studentul romaşcan Aurelian Giosan, cel care în noiembrie 2015, şi-a înjunghiat de zeci de ori colegii de cameră, iar pe unul  l-a omorât, au dat publicităţii câteva detalii din noaptea fatidică, motivând în acest fel duritatea pedepsei aplicate tânărului. Astfel, din dosar reiese că, după ce a comis omorul şi a incendiat camera de cămin, Giosan l-a contactat pe fratele său (student la facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, tot în Iaşi) spunându-i să părăsească imediat localitatea

„Du-te acasă, fără întrebări, te rog foarte mult“

Temându-se că gruparea studenţilor moldoveni s-ar putea răzbuna pe rudele apropiate, Aurelian Giosan a încercat să-şi sune fratele, la scurt timp după ce a plecat de la locul faptei. Era însă prea dimineaţă, iar acesta nu i-a răspuns. El a insistat trimiţându-i în continuare SMS-uri în care-l implora să plece din Iaşi, deoarece s-ar fi aflat în mare primejdie.

În timpul anchetei, aceste mesaje tri-mise de asasin au fost folosite împotriva lui. De asemenea, declaraţia fratelui lui Giosan a fost una dintre cele mai importante probe pentru condamnare, deşi acesta din urmă a motivat că nu crede că el ar fi autorul şi că nu a înţeles de ce îi fuseseră trimise respectivele SMS-uri. Mesajele trimise de studentul ucigaş fratelui, imediat după crimă, sunt următoarele: „Te rog pleacă din Iaşi acasă, mai mult nu pot vorbi“, „Du-te acasă, fără întrebări, te rog foarte mult“, „Cum primeşti mesajul, să fugi din cămin“. SMS-urile au fost trimise pe la ora 7. „Mi-a fost frică să nu se răzbune cineva pe el“, a spus Giosan la audierile din instanţă, motivând astfel mesajele trimise.

Aceeaşi sentinţă de condamnare detaliază şi traseul pe care l-a parcurs Giosan, după comiterea faptelor: „Inculpatul a mai relatat că a stat în zona Autogării, pe o alee, până în jurul orei 8. În jurul orei 7.50 a văzut, de pe telefonul mobil, o postare pe internet cu titlul «Crimă în caminul C4 din Târguşor», el fiind indicat ca suspect. S-a speriat, a luat o cursă spre Roman. Pe drum i-a mai trimis fratelui un mesaj, cerându-i să plece acasă. A coborât în apropierea fabricii «Mital Steel», apoi s-a deplasat, cu un autoturism de ocazie, până în faţa Hotelului «Royal». Şi-a deschis din nou telefonul şi a constatat că primise un mesaj de la un număr necunoscut cu textul «Aurelian, ce faci? Am stat la ancheta facută de Poliţie şi este suspectat un moldovean». Nu a răspuns la mesaj, ci şi-a continuat drumul apoi spre satul următor, prin pădure. Apoi a trecut Siretul, cu pasul, pe unde era apa mică, după care iar a urcat în pădure. Era în jurul orelor 17, când s-a aşezat pe o piatră. A deschis telefonul, constatând că avea mai multe mesaje pe Facebook. A vorbit la telefon cu tatăl care l-a întrebat unde se afla, pentru a-l aduce acasă. Întrucât nu ştia unde se afla, nu a reuşit să se întâlnească cu tatăl care plecase în căutarea lui cu un taxi. A ajuns la domiciliu în jurul orei 21.40, cu un taxi.   Le-a spus părinţilor ce s-a întâmplat, aşa cum a declarat mai sus“.

Reamintim că omorul s-a petrecut în noaptea de 8/9 noiembrie 2015. Atunci Giosan, dependent de „păcănele“ şi rămas fără bani a vrut să fure laptopul unui coleg, pentru a-l amaneta şi, ca să nu fie depistat, s-a gândit să-i omoare pe cei din cameră şi să inventeze un „personaj“ responsabil de crimă. Casian Harpa, care a supravieţuit atacului, deşi a fost înjunghiat de 20 de ori, a povestit însă cum a decurs întregul eveniment. Din nefericire, Victor Nour, celălalt student basarabean, care a fost înjunghiat de 40 de ori, n-a mai putut fi salvat. După comiterea faptei, Giosan a dat foc unei saltele din cameră, pentru a distruge urmele, a încuiat uşa şi a plecat. El a fost prins ulterior în casa părintească din Roman.

Prima instanţă l-a condamnat, pe lângă privare de libertate pe viaţă, la daune de 500.000 de euro. Ultimul cuvânt în acest dosar îl va avea Curtea de Apel Iaşi. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here