Acasă Economic Sub teroarea urşilor agresivi

Sub teroarea urşilor agresivi

523
0
DISTRIBUIȚI

l două vaci au fost omorâte ziua-n amiaza mare în Ceahlău

Încă două atacuri ale urşilor care coboară din pădure în căutare de hrană au terorizat cetăţenii din comuna Ceahlău, la sfârşitul săptămânii trecute. Cazurile (două bovine găsite sfâşiate pe un drum forestier) au fost semnalate de către reprezentanţii Asociaţiei „Lupul cenuşiu“, care atrag atenţia autorităţilor cu privire la „modul ridicol“ în care gestionează situaţiile de acest gen.

„Animalele, a căror rată de înmulţire este mare comparativ cu cea de supravieţuire a puilor devin agresive deoarece numărul lor a depăşit de mult posibilitatea biotopului de a susţine necesarul de hrană. Anul acesta pădurea nu a fructificat, iar fructele de pădure şi ciupercile au fost culese de hoardele de culegători. Aceste atacuri din ce în ce mai frecvente sunt dovada managementului ridicol şi defectuos al Ministerului Mediului din ultimii ani. Situaţia este scăpată de sub control şi se va înrăutăţi, mai ales că «experţii» de la mediu privesc inert la ceea ce se întâmplă“, au spus şefii ONG-ului.

Tot aceştia dau idei de măsuri prin care instituţiile responsabile ar putea elimina pericolul atacurilor, una şi poate cea mai eficientă fiind asigurarea hranei pentru aceşti urşi, mai ales în zonele în care densitatea lor este mare.

„Sau să stabilească cote de recoltă reale pentru a stabiliza creşterea îngrijorătoare a populaţiei, fiindcă relocarea ursului din sălbăticie este doar o glumă de prost gust a unora care nu ştiu ce presupune operaţiunea de tranchilizare (n.r. fiind extrem de periculoasă în condiţiile în care anuimalul are nivelul de adrenalină crescut)“, mai precizează reprezentanţii asociaţiei.

Subiectul a fost dezbătut inclusiv în timpul vizitei de vinerea trecută a ministrului Mediului în judeţul nostru, la scurt timp după petrecerea celui mai grav atac, în care un urs a rănit grav un cetăţean din Taşca. Ori, în acest caz ministerul a emis deja ordin de ucidere a ursului agresiv, plecând de la raţiunea că „omul este mai important decât animalul“; în ceea ce priveşte hrănirea animalelor, care de altfel ar fi cea mai simplă şi mai la îndemână soluţie, prefectul judeţului a declarat că această posibilitate este în discuţie şi va fi pusă în practică. „În urma analizei celor de la Garda de Mediu s-a propus extragerea din habitat şi noi am aprobat, aşteptăm inclusiv avizul ministerului. Am luat în calcul şi varianta hrănirii şi suntem la stadiul de identificare a acelor locuri unde am putea să asigurăm o parte din hrană. Am luat legătura şi cu o parte a administratorilor fondurilor de vânătoare din arealele cu potenţial de risc şi în perioada viitoare vom identifica aceste zone“, a declarat prefectul Vasile Panaite.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here