Acasă Cultura Suprarealism şi umor în expoziţia semnată de Mihai Nechita-Burculeţ

Suprarealism şi umor în expoziţia semnată de Mihai Nechita-Burculeţ

2862
1
DISTRIBUIȚI

 

Băcăuanul Mihai Nechita-Burculeţ a deschis joi seară seria expoziţiilor programate anul acesta la Galeria de Artă „Lascăr Vorel“. La eveniment au participat numeroşi iubitori de artă, familia artistului şi colegii de breaslă.

Artistul s-a născut în anul 1949, la Iaşi. A absolvit Liceul de Artă „Octav Bancilă“, după care a urmat Facultatea de Arte Plastice. Destinul i-a hărăzit întâlnirea cu profesorii – mentori Dan Hatmanu, Dimitrie Gavrilean şi Victor Mihailescu – Craiu, de la care a învăţat să descifreze secretele culorilor şi ale compoziţiei, dar şi să iubească pictura. La Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti a studiat „Istoria artelor“, iar în 1975 a avut prima apariţie cu lucrări, în expoziţia „Miniaturi“, deschisă la Oneşti, urmată de altele la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Galaţi, Oradea, Suceava, Bacău, dar şi la Chişinau, în Olanda, Germania şi Franţa. „Lucrările lui Mihai Nechita transmit, prin excelenţă, stări sufleteşti superb exprimate pictural, dar însoţite de toate conotaţiie lor poetice, sinonime precum reverie, visare, meditaţie, dar şi cele sensibil apropiate lor: iluzie himeră, aspiraţie, dorinţă (…). Fără acest succint, dar absolut necesar «dicţionar» nu poate fi nicicum comunicată atmosfera specială  ce pluteşte armonios şi impresionant în cadrele lui Mihai Nechita, care, cu tuşe, compoziţie şi culoare a la Velasquez, Rembrandt, Vermeer tratează subiecte a la Dali, Margritte, Brauner, în cooronatele simţământului artistic desăvârşit la şcoala prestigioşilor pictori Corneliu Baba, Mihăilescu-Cariu şi Dat Hatmanu. O fi ciudat Mihai Nechita? Nu, mie mi se pare un valoros pictor postmodern“, consideră scriitorul Viorel Savin.

Expoziţia semnată de Mihai Nechita-Burculeţ va încânta privirile pietrenilor până la sfărşitul acesti luni. (S. DAMIAN)

1 COMENTARIU

  1. Intrati pe Google, in primul rand, pe “Miniaturile lui Ioan Rosca”. Ar mai fi si “Natura pe simeze – Ioan Rosca”…
    La pictorul Ioan Rosca din P-Neamt, tehnica in cutit (cu planuri inclinate si causele) ajunge la milimetru patrat (limita maxima posibila), astfel incat, din unghiuri diferite, la distante diferite, la intensitati de lumina diferite, vom vedea talouri diferite sau, dupa intentia maestrului, acelasi tablou (cazul celebru al Giocondei). Un alt exemplu, precum ultimul mentionat, este si unul din locurile 1 pe tara ale lui I.R. (pictorul are trei locuri 1 pe tara si doua locuri 2, inainte de ’89), cel din 1988. Nu a fost promovat direct decat la Bonn, apoi in Norvegia, desi operele sale sunt in toata Europa dinainte de Revolutie. Puteti vedea pe viu aceste bijuterii in relief, inca 1-2 saptamani, din acest moment…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.