Acasă Social Suzănica Tănase şi-a aşternut gândurile în „O mie de impresii divizate“

Suzănica Tănase şi-a aşternut gândurile în „O mie de impresii divizate“

1326
0
DISTRIBUIȚI

O tânără din Piatra-Neamţ, stabilită în Canada, a publicat de curând cel de-al doilea volum al ei, „O mie de impresii divizate“, apărut la Editura Berg. Cartea este dedicată de autoare mamei ei, fiind „cea care m-a învăţat să iubesc, mai presus de orice“. De altfel, personajele în jurul cărora se ţese intriga acestui roman – printre care Lorian, Hanna, Clara – dovedesc că iubirea este nu doar un liant, ci şi o forţă. Oferă puterea de a merge mai departe, de a depăşi obstacolele, indiferent de natura lor. Cititorul este angrenat într-o poveste cu aspecte dramatice, oferite şi de trăirile intense ale personajelor, fapt ce îl determină pe cititor să lectureze cartea într-un ritm alert. Cel mai important este că, la final, gândul încă îţi zboară la o parte dintre personaje, experienţele lor (în care unii se pot regăsi) fiind cu adevărat captivante.

Suzănica Tănase s-a născut la Constanţa, dar copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Piatra-Neamţ şi Văratec, acesta din urmă fiind locul din care are cele mai frumoase amintiri, cele din vacanţele de vară. La 18 ani a urmat Academia de Ştiinţe Economice, iar în 2007 a emigrat în Canada unde a urmat cursurile Colegiului de Asistenţă Socială şi Facultatea de Psihologie. De curând a finalizat Programul de Consultanţă în Imigrări, iar acum lucrează în acest domeniu, fiind în acelaşi timp interpret autorizat în română-engleză.

De mică a fost atrasă de literatură, iar pasiunea pentru scris i-a urmat parcă în mod firesc. La început i-a lipsit îndrăzneala de a-şi aştene impresiile şi gândurile pe hârtie, pentru ca apoi să le arate tuturor. „Literatura am descoperit-o târziu, dar îmi aduc aminte cu plăcere prima carte citită de la cap la coadă, două volume scrise de Maria Anne Desmarest, romanul «Torente». Era vacanţa de vară şi mă plictiseam din cale-afară. Mama, care era o cititoare avidă, mi-a pus în braţe cele două volume. M-am uitat lung la ele, deoarece mi se păreau imposibil de citit, dar sub privirea dojenitoare a mamei am deschis cartea, am citit prima pagină şi nu m-am mai putut dezlipi de poveste. De atunci am descoperit ce înseamnă această magie care este la prelungirea degetelor, care ne transpune în atâtea lumi fascinante. Noi, cititorii, ştim secretul şi îi compătimim pe cei care încă nu îl deţin. Literatura este foarte importantă în viaţa mea şi nu exagerez când spun că, după fericirea pe care mi-o aduce fiul meu, vine pasiunea pentru lectură. Când eram mai mică am avut câteva încercări de a scrie o carte, două, şi câteva versuri, dar mereu cu teama de a fi judecată sau de a da greş. Acum, după trecerea anilor şi parcurgerea anumitor etape ce m-au definit ca om, nu îmi este frică de cuvântul scris, dimpotrivă! Îl preţuiesc şi îl caut, aşa cum caută scafandrul o perlă într-o scoică ascunsă adânc“, a declarat Suzănica Tănase.

Familia şi literatura, cele două mari iubiri

Dorul de casă a dat amploare dorinţei de a povesti, de a descrie în amănunt locurile de care va fi mereu legată. Şi astfel a început să scrie. În 2014 a publicat primul ei volum, „Cap de lut“. Succesul pe care

l-a avut cu această carte a încurajat-o să continue să-şi aştearnă gândurile pe hârtie, astfel că anul acesta a văzut lumina tiparului cel de-al doilea roman, „O mie de impresii divizate“. „Consider că nu există cu adevărat ficţiune în niciun roman, nici chiar în cele SF. Sunt gândurile oamenilor şi caractere creionate pe baza persoanelor care ne trec prin viaţă. Uneori avem norocul să întâlnim oameni potriviţi care ne ajută să creştem, alteori nepotriviţi cu care traseul parcurs pare o lungă şi obositoare corvoadă, nu că nu am învăţa şi de la ei ceva. De la toţi învăţăm! Poate de aceea iubesc atât de mult literatura, fiindcă în fiecare roman aflu intim viaţa unui autor prin propriile personaje conturate. Consider că în vo-lumele mele nu e multă ficţiune, ci mult adevăr. Dar e adevărul meu, trăit de mine, în felul meu“, a adăugat autoarea.

Nu are un gen literar sau un autor preferat. Pur şi simplu iubeşte lectura care este după familie, cea mai mare pasiune. „Mă interesează doar starea în care mă transpune acea poveste din momentul în care am luat cartea în mână şi până am lăsat-o deoparte. Am citit «Paris Wife» (Soţia din Paris) a Paulei Mclain care   m-a fascinat şi m-a convins să îl citesc pe Hemingway sau biografia Joanei Didion: «The last Love Song» (Ultimul cantec de dragoste) scrisă de Tracy Daugherty care m-a îndemnat să îi cumpăr toate cărţile lui Didion. Autori preferaţi am, dar lista e lungă şi de la an la an se tot lungeşte. Soţul meu glumeşte, dar pe drept îmi spune că atunci când vine vorba de autori sunt extrem de imorală. Îl iubesc şi pe Cărtărescu, Eliade, Ionel Teodoreanu, dar şi pe Ian McEwan, Thomas Hardy, Coetzee şi Milan Kundera. Bineînţeles că nu mă opresc doar la bărbăţi, ci îmi extind pasiunea spre Azar Nafisi, Kate Morton, Joan Didion, Joyce Oates, Oriana Fallaci şi nu în ultimul rând spre surorile Bronte şi Jane Austen. Câte n-ar mai fi de spus aici…“, a adăugat Suzănica Tănase.

Cu toate că şi-ar dori să organizeze o lansare de carte la Piatra-Neamţ, deocamdată acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, gândurile ei sunt mereu la oamenii şi locurile dragi. „Mi-e dor de Piatra-Neamţ şi de aburii bufanţi care se ridică dimineaţa peste pădurile înconjurătoare, mi-e dor de Văratec unde hoinăream în fiecare vacanţă de vară la măicuţa mea şi mi-e dor de mirosul de stog ars şi vie încărcată de struguri mov şi zemoşi, pe timp de toamna“, a mai spus autoarea.

Cartea va fi prezentată la Bookfest, în Bucureşti, dar şi la Gaudeamus. Romanul se poate comanda la redacţia editurii Berg, pe adresa redactia@edituraberg.ro, dar şi pe Amazon pentru românii de peste hotare şi în câteva zile pe Libris.ro.

(Sabina DAMIAN)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here