Acasă Sport Tenis de câmp – Cupa Davis / România – Luxemburg s-a jucat...

Tenis de câmp – Cupa Davis / România – Luxemburg s-a jucat în „Polivalenta“ pietreană: La Piatra-Neamţ, cu adevărat acasă

982
0
DISTRIBUIȚI

l 4-1 a fost scorul general pentru selecţionata „tricoloră“ în meciurile turneului de Cupa Davis contra reprezentativei Luxemburgului, găzduite la arena Polivalentei pietrene

 

Piatra-Neamţ a fost gazda perfectă pentru echipa de tenis de câmp a României. În turneul de Cupa Davis derulat sâmbătă şi duminică la Polivalenta de pe Calea Romanului, selecţionata ţării noastre s-a calificat în turul doi al grupei a II-a, Zona Europa/Africa. Întrecerile au ca miză finală „Salatiera de argint“, dar pentru echipa României, obiectivul principal este acela de a reveni în cadrul primei grupe. „Este vorba despre anticamera elitei tenisului mondial, acolo unde am fost timp de mai bine de două decenii şi unde sunt sigur că vom reveni“, se arăta convins preşedintele FRT, George Cosac.

În cele două zile în care urbea pietreană a fost capitala tenisului masculin românesc, „tricolorii“ au dispus cu scorul general de 4-1 de reprezentativa similară a Luxemburgului. Pentru Copil, Tecău, Mergea şi compania a fost prima dintre cele trei victorii necesare pentru a urca înapoi în eşalonul doi valoric al competiţiei pe echipe din tenisul masculin.

Marius Copil, jucătorul decisiv pentru „tricolori“

Punctul decisiv în disputele cu luxemburghezii l-a adjudecat ieri, în meciul al doilea al zilei, arădeanul Marius Copil (27 ani, locul 94 ATP). Acesta s-a impus în două seturi similare (6-1), în doar 51 de minute în faţa lui Ugo Nastasi (24 de ani), jucător fără clasament. Considerat drept prima rachetă a echipei României, Marius Copil a reuşit 8 aşi, fără a-i oferi lui Nastasi oportunitatea unui break.

Sâmbătă, în meciul de deschidere al turneului de Cupa Davis de la Piatra-Neamţ, Ugo Nastasi l-a învins pe Nicolae Frunză (20 de ani, 596 ATP) cu scorul general de 7-6 (5), 1-6, 6-3. Imediat însă, la prima lui reprezentaţie în faţa publicului nemţean, Marius Copil a restabilit egalitatea (1-1) la scorul ge-neral între cele două selecţionate. Victoria acestuia a fost una clară în faţa lui Christophe Tholl (23 de ani, fără clasament), cu 6-3, 6-2.

Tecău şi Mergea au defilat cu „puştii“ adverşi

Ziua decisivă, cea de ieri, a început perfect pentru jucătorii români. În primul meci, cel de dublu, perechea Horia Tecău şi Florin Mergea a câştigat, previ-zibil (6-0, 6-1) în faţa cuplului Raphael Calzi/Robi Tholl. A urmat „antrenamentul“ cu public al lui Marius Copil împotriva lui Nastasi, iar la final, în meciul trei al zilei, Borgan Borza a trecut cu 6-3, 6-2 de Christophe Tholl în jocul ce a încheiat turneul. Bogdan Borza (797 ATP) a fost tri-mis pe teren în ultimul meci, un „dead rubber“ fără miză, şi a stabilit scorul final al confruntării la 4-1. „A fost prima dată când jucăm cu acest format de scor, două din trei seturi. Victoria a fost categorică. Am jucat împotriva unor jucători fără clasament, care nu au mai jucat de mult timp. În circuit foarte rar întâlneşti o astfel de echipă, poate doar când joci împotriva unui «wild card». A fost o experienţă nouă pentru noi. Pentru asta a trebuit să pregătim me-ciurile cât de bine am putut. Fără să ştim nivelul adversarilor din Luxemburg, a trebuit să ne adaptăm pe parcurs la câteva chestii de joc, să-o «ghicim» din mers şi ne-am făcut treaba cum am ştiut mai bine“ a declarat Horia Tecău. Gabriel Trifu a fost căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, în turneul susţinut la Piatra-Neamţ.

Marocanii, posibil următorii adversari pentru „tricolori“

Înainte de închiderea ediţiei noastre, ieri, după 4-1 la general la confruntările cu luxemburghezii, „tricolorii“ aşteptau să afle numele adversarei din turul  al doilea al Grupei a II-a Euro-Africane. Maroc era echipa cre-ditată favorită pentru a ajunge la duelul cu Mergea, Tecău ^compania, după ce a câştigat primele două meciuri (2-0) împotriva Georgiei. Maroc este echipa al cărei jucător numărul unu (Lamine Ouahab) ocupă locul 591 ATP. În plus, pentru duelul cu Georgia, africanii şi-au completat echipa cu trei tenismeni care nu se regăsesc în clasamentul ATP nici la simplu, nici la dublu (asemeni luxemburghezilor). „Poate că în toamna acestui an reuşim să aducem, din nou la Piatra-Neamţ, echipa României de Cupa Davis. Atunci ar fi momentul meciului decisiv înainte de revenirea în eşalonul doi valoric mondial“, pronostica antrenorul pietrean Romeo            Stoica.

Întâlnirea de Cupa Davis de la Piatra-Neamţ s-a disputat după noul format anunţat de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), cu meciuri de maximum trei seturi, desfăşurate pe parcursul a numai două zile (şi nu trei ca până acum). Turul al doilea al Grupei a II-a valorice  este anunţat în 7 şi 8 aprilie.

Organizare la superlativ

Organizatoric, totul a decurs ireproşabil în turneul Cupei Davis de la Piatra-Neamţ, pe durata celor două zile de concurs. De la punctul de acces în Polivalentă, spectatorii au fost ajutaţi de către organizatorii evenimentului să-şi poată procura suveniruri (mingi de tenis ori în miniatură, rachete, pantofi sport de diferite mărci, manşete) şi chiar echipament sportiv de la firmele de profil cunoscute în sportul alb. În tribune, momentul ropotelor aplauzelor spectatorilor a fost puternic amplificat de zgomotul produs de baloanele speciale pe care tot organizatorii le-au pregătit fanilor.

Restricţii la accesul în sală pe perioada punctelor disputate

La punctele de acces în incinta sălii principale, pe perioada timpului de joc, spectatorii erau opriţi să intre până la momentul primei pauze între punctele jocului. Nici la marginea terenului ori chiar în tribune, forfota nu era permisă de către arbitrul de scaun. În câteva rânduri, acesta a fost nevoit chiar să intervină şi să oprească desfăşurarea meciurilor atât timp cât jucătorii se simţeau deranjaţi fie de forfota ori zgomotele târzii din tribune, fie chiar de blitz-urile apartelor foto. (C.A.)

60 de lei, un preţ „piperat“ pentru biletul unei singure zile de turneu

Spre deosebire de confruntările zilei de sâmbătă, meciurile zilei de ieri au strâns ceva mai mulţi spectatori în tribunele Sălii Polivalente pietrene. Anunţat ca fiind drept cel mai important eveniment sportiv internaţional de la Piatra-Neamţ în acest început de an, turneul de Cupa Davis nu a adus şi câştigurile aşteptate pentru FR Tenis, din încasările pe bilete. Pentru cei mai mulţi dintre pietreni, cei 60 de lei plătiţi pentru un bilet care asigura prezenţa pentru o zi întreagă la jocurile turneului de Cupa Davis au însemnat mai mult un moft. Sâmbătă, în tribunele arenei s-au ocupat puţin peste jumătate din cele 5.000 de locuri disponibile, în vreme ce ieri, sala a fost ocupată, pe scaune, la trei sferturi din capacitatea totală.

 

Autografe şi fotografii pentru toţi doritorii

 

Un alt aspect remarcabil pe durata jocurilor turneului de Cupa Davis a fost reprezentat de caracterul şi modestia sportivilor ambelor echipe. La Piatra-Neamţ, întreaga componenţă a lotului României         s-a bucurat de căldura şi simpatia spectatorilor veniţi la sală. Indiferent de durata momentelor destinate acordării autografelor ori a fotografiilor, Tecău, Mergea, Copil, Trifu şi compania au stat la dispoziţia fanilor care ajunseseră, în „valuri“, la marginea terenului şi lângă tribune. „Autograf, de la mine? Cu mare drag! Facem şi o poză, dacă vrei şi eşti pregătit cu aparat foto. Nu refuz pe nimeni“, au răspuns tuturor solicitărilor, jucătorii echipei României de Cupa Davis. (C.A.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here