Acasă Eveniment Ţepari cu „Accidentul“, identificaţi după doi ani

Ţepari cu „Accidentul“, identificaţi după doi ani

1892
0
DISTRIBUIȚI

Vinerea trecută (15 iunie), poliţiştii din comuna Doljeşti, sprijiniţi de colegii lor de la Secţia Rurală Sagna, au identificat autorii unei infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul“, faptă comisă în 2016. Aceştia sunt Marian Mani (în vârstă de 32 de ani, din Constanţa), ieşeanul Constantin Vasile Ciubotaru (50 de ani) şi ieşeanca Mihaela Stratulat (43 de ani). În urma cercetărilor efectuate şi din probele administrate, a rezultat ca pe 25 august 2016, constăţeanul încarcerat în Penitenciarul Tulcea, folosindu-se de un telefon mobil, a sunat o bătrână de 65 de ani, din Doljeşti, căreia i s-a prezentat, pe rând, ca fiind fiica acesteia, precum şi „un procuror de la Ambasada României din Italia“. Deţinutul a păcălit-o pe bătrână spunându-i că fiica ei ar fi comis un accident rutier în Peninsulă, iar pentru înţelegerea amiabilă a părţilor este necesară plata unei sume de bani. Partea vătămată i-a spus interlocutorului că are în casă doar 6.000 de euro. În paralel, constănţeanul   i-a contactat telefonic pe ieşenii Ciubotarul şi Stratulat, pe care  i-a coordonat la domiciliul sătencei din Doljeşti. Respectivii au ajuns acasă la femeie pe la ora 22.30 şi au primit cei 6.000 de euro de la victimă. Ulterior, bătrâna a realizat că a fost păcălită şi a anunţat Poliţia.

Tot în 2016, prin aceeaşi metodă, cei trei au mai comis 16 înşelăciuni asupra mai multor bătrâni din Iaşi, Sibiu, Cluj Napoca, Buzău, Turda şi Dej. Pentru faptele lor, Mani a luat zece ani de închisoare cu executare, iar Ciubotaru şi Stratulat câte un an şi zece luni, respectiv un an şi şase luni fără privare de libertate.

Având în vedere că în ultima perioadă au fost înregistrate tentative de înşelăciune prin metoda „Accidentul“, Inspectoratul Judeţean de Poliţie atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări: „Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvâr-şirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curiera), decât după ce solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu. Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci. În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională. Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde      s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune. Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin. Nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii Poliţiei!“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.