Acasă Eveniment Teroristul Bîrzu – fanul decapitărilor

Teroristul Bîrzu – fanul decapitărilor

1075
0
DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Iaşi a prelungit arestarea preventivă a romaşcanului Cristian Bîrzu (în vârstă de 39 de ani), trimis în judecată pentru acte de terorism şi aderare la o grupare tero-ristă, făcând publice noi detalii privitoare la activitatea infracţională a individului.

Astfel, din referatul procurorilor DIICOT, însuşit de instanţă, reiese că Bîrzu avea ciudă pe poliţişti întrucât fusese „bruscat“ de trupele speciale când a participat la o revoltă a deţinuţilor în Penitenciarul Iaşi. De asemenea, rezultă că el era un fan al actelor de cruzime comise de gruparea ISIS şi promova filmuleţe cu decapitări de ostatici.

După cum am relatat la vremea respectivă, Bîrzu s-a convertit la Islam şi a fost identificat „cu indicatori de radicalizare“, exprimându-şi dorinţa de a comite un atac cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării. De asemenea, el şi-a procurat, în contextul relaţiilor pe care le avea în mediul lumii interlope ieşene, materiale/ dispozitive pe care să le utilizeze într-un atac violent.

„În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi este plasat sub control judiciar, Bîrzu Cris-tian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania, de unde, cu spriji-nul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria. (…) În timpul în care s-a aflat în Penintenciarul Iaşi, inculpatul, pe fondul intervenţiei trupelor speciale pentru aplanarea protestelor, a dobândit o repulsie faţă de aceştia, manifestându-şi dorinţa de a se răzbuna“, este precizat în referatul DIICOT.

La prelungirea arestării preventive, Curtea de Apel Iaşi a enumerat următoarele motive care pledează pentru menţinerea încarcerării teroristului romaşcan: Bîrzu este cunoscut cu antecedente penale fiind condamat pentru trafic de persoane, tentativă de omor, ultraj la poliţist, ultimul mandat de executare fiind pus în executare de autorităţile germane care

l-au depistat având asupra lui acte de indentitate false; după eliberare din penitenciar a căutat mijloace de a pleca din România pentru a evita o eventuală executare a pedepsei în penitenciarele române; pe perioada în care se afla încarcerat a trecut la Islam, devenind un musulman radicalizat; a postat pe profilul public de Facebook articole reprezentând decapitări efectuate de membri ai statului islamist (ISIS); a ameninţat în mod repetat că se aruncă în aer cu organele de Poliţie; a identificat cetăţeni iraqieni pe care să îi aducă legal în România, după care să îi treacă ilegal frontiera şi faptul că a încercat să obţină acte false pentru a justifica solicitarea de despăgubiri (pe motiv de detenţie în condiţii improprii, care l-ar fi îmbolnăvit) pe care intenţiona să o promoveze în justiţie, dând în judecată statul român la CEDO.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here