Acasă Social Terorizaţi de câinii vagabonzi

Terorizaţi de câinii vagabonzi

260
1
DISTRIBUIȚI

l animalele semi-sălbăticite coboară noaptea în oraş, în haite l Salubritas nu poate interveni motivând că zona e fond de vânătoare administrat de AJVPS

O situaţie care îi pune într-un real pericol pe pietrenii ce locuiesc în apropiere de muntele Pietricica pune în acelaşi timp la încercare capacitatea de colaborare a autorităţilor respon-sabile cu rezolvarea ei. Mai multe haite de câini care vieţuiesc la adăpostul pădurii (în acest fel fiind greu de prins de către hingheri) coboară noaptea în oraş în căutare de hrană, stârnind nu de puţine ori spaimă printre pietrenii care au neşansa de a-i întâlni. Reprezentanţii Salubritas – societatea care gestionează câinii vagabonzi din oraş, spun că nu au pârghiile legale pentru a interveni, deoarece în această zonă vorbim despre un fond de vânătoare administrat de o asociaţie în domeniu.

„Este o situaţie foarte sensibilă pe care încercăm să o rezolvăm, dar se pare că cei responsabili evită să intervină. Acei câini sunt semi-sălbăticiţi şi pot deveni foarte periculoşi atunci când coboară în oraş. Am solicitat în scris celor de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, care admi-nistrează fondul de vânătoare din zona muntelui Pietricica, să găsească o soluţie; noi nu putem merge să prindem câinii pentru că legea nu ne permite să acţionăm într-un fond privat. Totul ţine de ei. În acelaşi timp am purtat discuţii şi cu reprezentanţii Direcţiei Silvice, care s-au arătat dispuşi să ne sprijine iniţiativa în cazul unui răspuns negativ din partea AJVPS“, a precizat şeful Salubritas, Cristian Sauciuc.

Potrivit aceluiaşi director, nu de puţine ori angajaţii firmei „au semnalat faptul că au găsit în zonă animale sălbatice – în speţă iepuri, sfârtecaţi de aceşti câini“. „Facem eforturi să rezolvăm problema“, completează Sauciuc.

Uite fondul, nu e fondul

De cealaltă parte, şefii AJVPS spun că adunarea câinilor fără stăpân de pe munte intră în responsabilitatea hingherilor. Totodată aceştia menţionează că zona nu figurează ca fond de vânătoare, deşi totuşi asociaţia o administrează.

„Nouă legea ne permite să acţionăm în cazul animalelor «răpitoare» din fondul de vânătoare, prin metoda împuşcării. Aici însă, nici nu încape discuţie, pentru că este vorba despre o zonă inclusă în intra-vilan şi în plus are un alt regim decât fondul de vânătoare. În plus nu ne permite nici legislaţia în domeniul protecţiei animalelor să acţionăm. Suntem cumva între ciocan şi nicovală. Oricum, serviciul de ecarisaj de la primărie poate să intervină oricând să îi ridice. Nu au absolut nicio piedică, ba mai mult, nouă ne-ar face un serviciu“, a spus directorul AJVPS Neamţ, Amedeo Dumbrăveanu.

Conform declaraţiilor directorului Sauciuc, după ce va primi un răspuns oficial de la asociaţia menţionată, va stabili cum va acţiona în continuare.

Până când cei implicaţi se vor hotărî, totuşi, cui îi revine obligaţia de a rezolva problema sperăm să nu se ajungă la vreun incident a cărui victimă să fie un copil lipsit de apărare, aşa cum din nefericire au mai fost cazuri prin ţară.

(Roxana CHIRILĂ)

1 COMENTARIU

  1. Tipic romanesc, “…nu noi ceilati trebuie sa faca” noi doar la luat banii/salariu daca se poate fara sa trebuiasca sa facem catusi de putin penru el.
    Cainii vagabonzi se rarisera intr-un timp in oras dat in ultima vreme iar s-au inmultit, natural si mai ale artifial orin nesimtirea unor personaje bipede.
    Trebuie adunati fara doar si poate, iar cei care sustin cauza “protectiei animalelor” sa faca bine sa le protejeze la ei acasa nu pe drumuri si pe dealuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here