Acasă Administratie Traficul de la Unic – fluidizat ori dat complet peste cap? Semafor...

Traficul de la Unic – fluidizat ori dat complet peste cap? Semafor pentru pietoni între două sensuri giratorii

1373
4
DISTRIBUIȚI

În zona trecerii de pietoni de la Unic, dimineaţa, când oamenii merg la serviciu sau la şcoală, sau la prânz şi după-amiaza, când ies pietrenii de la serviciu, apar ambuteiaje. Se formează coloane de maşini ce pornesc din sensul giratoriu de la Ceahlău, plus maşinile ce circulă dinspre podul de la Unic, unde e un alt sens giratoriu. În urma unor analize efectuate în Comisia Rutieră a oraşului, autorităţile au convenit că montarea unui semafor ar fi măsura cea mai potrivită să decongestioneze traficul rutier în orele de vârf. Cât de potrivită va fi această măsură pentru decongestionarea traficului, rămâne de văzut. Cert este că semaforul va fi unul inteligent, în sensul că poate fi pornit automat prin apăsarea unui buton, după ce se adună mai mulţi pietoni ca să traverseze trecerea, şi le dă posibilitatea ca în 15 secunde să ajungă de partea cealaltă a drumului. Timpul de funcţionare al semaforului va fi mai mare pentru circulaţia maşinilor şi suficient pentru trecători. Montarea lui a început de marţi noaptea, operaţiunea fiind efectuată de angajaţii societăţii Publi-serv, cu închiderea traficului rutier în faţă la Unic, pentru subtraversarea cablurilor electrice necesare punerii în funcţiune a semaforului. Miercuri dimineaţa, deja era montat stâlpul pe care va fi amplasat semaforul iar până la sfârşitul săptămânii va deveni funcţional. Decizia montării nu a fost privită cu ochi buni de şoferii ce trec prin zonă, nici de taximetriştii ce se îngrămădesc la Unic să preia clienţi şi nici de unii trecători.

„S-a constatat că în anumite momente ale zilei, se produce un blocaj al sensului giratoriu de la Ceahlău, datorat pietonilor ce traversează trecerea de pietoni de la Unic în flux continuu şi atunci s-a decis amplasarea unui semafor cu comandă manuală, ce va aduna pietonii şi-i ajută să traverseze simultan, într-un interval de 15 secunde. Prin această măsură vom fluidiza traficul în sensul giratoriu de la Ceahlău, dar dacă se va dovedi că nu e bună, vom analiza situaţia şi vom lua măsurile necesare. La montarea semaforului se lucrează până în weekend, principalul avantaj e că va aduna pietonii. Butonul nu e declanşat automat ci este pornit după ce se adună nu număr mare de pietoni, iar intervalul de trafic pentru maşini este mai mare“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

După mai mulţi ani, în care primăria pietreană a decis să tragă pe linie moartă semaforizarea din intersecţii şi de la unele treceri de pietoni, iată că semaforul de la Unic ar fi primul montat de când s-au amplasat sensuri giratorii în intersecţiile aglomerate din oraş.

(Ioana CALIŢCHO)

4 COMENTARII

  1. Astfel de semafoare ar trebui sa existe pe strazile/bulevardele din apropierea scolilor si sa functioneze la orele cand elevii vin sau ies de la scoala. Acestea nu doar ca ar fluidifica traficul, dar ar da un plus de siguranta micilor pietoni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here