Acasă Eveniment Trei ani de închisoare pentru fostul director APIA Neamţ

Trei ani de închisoare pentru fostul director APIA Neamţ

513
1
DISTRIBUIȚI

l Viorel Pintea a fost condamnat definitiv pentru luare de mită l după executarea pedepsei, el nu are voie să ocupe funcţii publice timp de trei ani l în schimb, i-au fost restituite sumele de bani confiscate de procurorii anticorupţie

Viorel Pintea, cel care a ocupat în perioada februarie – iunie 2013 funcţia de director executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Oradea, la trei ani de închisoare pentru luare de mită.

Achitat pentru o mită nedovedită de procurori

 

Magistraţii Curţii de Apel Oradea, care au judecat acest dosar, au admis atât apelul declarat de Viorel Pintea, cât şi cel declarat de procurorii anticorupţie – ambele împotriva unei sentinţe a Tribunalului Satu-Mare.

În plus, judecătorii de la instanţa superioară au desfiinţat, în parte, prima hotărâre de condamnare. Ei au menţinut condamnarea de trei ani de închisoare pentru faptele de luare de mită din 2013, în schimb l-au achitat pe Pintea pentru mita pe care procurorii anticorupţie susţineau că ar fi primit-o cu un an înainte.

„Reţine ca temei al condamnării inculpatului Pintea Viorel la pedeapsa de trei ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită din perioada 22-24.11.2013, dispoziţiile art. 289 alineat 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alineat 1 Cod penal şi constată că inculpatului nu-i este aplicabilă cauza specială de reducere a pedepsei prevăzută de art. 19 din Legea nr. 682/2002. Înlătură dispoziţia instanţei de fond de aplicare a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi b Cod penal din 1969 cu privire la această infracţiune şi în temeiul art. 67 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute la art. 66 alin 1 lit. a, b, g Cod penal (cu referire la calitatea de funcţionar public) cu titlu de pedeapsă complementară pe o perioadă de trei ani, calculată potrivit art. 68 Cod penal. În temeiul art. 65 Cod penal, inter-zice inculpatului exerciţiul aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie. Reţine ca temei al deducerii dispoziţiile art. 72 Cod penal“, se arată în hotărârea pronunţată ieri de magistraţii orădeni.

Şi-a recuperat o parte din banii confiscaţi

Deşi a intrat după gratii pentru luare de mită (a fost reţinut şi încarcerat deja), Pintea şi-a recuperat o mare parte din banii care i-au fost confiscaţi de procurorii anticorupţie. Iată ce au decis judecătorii Curţii de Apel Oradea: „Înlătură dispoziţia instanţei de fond de confiscare de la inculpat a sumei de 3000 euro, precum şi a sumei de 36.600 de lei. În baza art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurător luată prin ordonanţa procurorului din 12.12.2013, asupra sumelor de 36.000 de lei, 9.652 de lei şi 600 de dolari, consemnate la CEC Bank – Sucursala Satu Mare la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea şi dispune restituirea acestor sume inculpatului. Dispune restituirea către inculpat a sumei de 1.950 de euro, consemnată la CEC Bank – Sucursala Satu Mare la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea. Reformează dispoziţia instanţei de fond cu privire la restituirea cauţiunii, în sensul că în baza art. 404 alin. 4 lit. h Cod procedură penală, cu referire la art. 217 alineat 7 Cod de procedură penală, dispune plata sumei de 30.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat în primă instanţă la care a fost obligat inculpatul, din cauţiunea în sumă de 100.000 de lei consemnată conform recipisei CEC nr. 425687/1 din data de 06.12.2013 şi restituirea diferenţei de 70.000 de lei către inculpat“

 

Pus sub acuzare în urmă cu mai bine de patru ani

 

Viorel Pintea a fost pus sub acuzare şi apoi reţinut în 2013. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul şef al APIA a fost prins în flagrant de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea taman când lua mită 3.000 de euro pentru a nu dispune controale la culturile de viţă-de-vie ale unui fermier care primise fonduri europene.

Anchetatorii susţin că Pintea nu este la prima ispravă de acest fel.  În lunile martie şi mai 2012, Viorel Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a cerut de la un fermier, denunţător în cauză, 2.500 de euro şi, respectiv, 5.000 euro, „pentru a nu dispune controale în legătură cu activităţile agricole desfăşurate de acesta, respectiv la culturile de viţă-de-vie pe care fermierul  le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale“.

Din sumelor cerute, Viorel Pintea ar fi primit de la fermier 2.500 de euro şi 3.000 de lei.

În 22 noiembrie, Viorel Pintea i-ar fi cerut fermierului alţi 3.000 de euro, „pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă“, după cum a precizat DNA. (Liviu ILIE)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here