Acasă Economic A treia ediţie a Sărbătorii Curţii Domneşti

A treia ediţie a Sărbătorii Curţii Domneşti

813
0
DISTRIBUIȚI

Pe 20 aprilie 2018 s-au împlinit 527 de ani de la prima atestare documentară a Curţii Domneşti de la Piatra-Neamţ, iar autorităţile au marcat momentul prin deja tradiţionalul festival medieval „Sărbătoarea Curţii Domneşti“, ajunsă la a treia ediţie. Manifestările au reunit sute de pietreni dornici să intre în atmosfera vremurilor domnitorului Ştefan cel Mare, atmosferă creată de momentele istorice puse în scenă de organizatori.

„De ce sărbătoarea Curţii Domneşti? Pentru că suntem datori să marcăm istoria acestui oraş, să ne omagiem înaintaşii, pentru că această zonă istorică şi culturală aminteşte de o perioadă foarte importantă a oraşului nostru, perioadă în care marele domnitor Ştefan cel Mare era prezent pe aceste meleaguri, prezenţa sa lăsând în urmă edificii ce rezistă şi astăzi: biserica Sfântul Ioan Domnesc, Turnul clopotniţă, cele două beciuri domneşti şi sunt convins că mai sunt lucruri încă nedescoperite. Totodată, cred eu, marcarea istoriei unui oraş ajută prezentul şi ajută în primul rând viitorul. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, istoricului Liviu Zgârciu – pentru această nouă prezenţă în oraşul nostru şi pentru faptul că ne va arăta tuturor o parte din istoria din urmă cu peste 500 de ani; sunt convins că după ziua de azi vom pleca cu toţii de aici mai bogaţi în cunoştinţe despre istoria acestor meleaguri şi vom pleca mai mândri că suntem pietreni, că suntem români“, a fost mesajul transmis în deschiderea festivalului de primarul Dragoş Chitic.

Despre istoria şi importanţa acestor locuri le-a vorbit celor prezenţi şi preotul paroh de la Biserica Sf. Ioan Domnesc.

„Biserica Sfântul Ioan Domnesc stă mărturie de 520 de ani a unităţii de credinţă şi de neam a acestui popor şi sunt deosebit de onorat să fiu eu unul dintre continuatorii slujbelor care au fost săvârşite cu timp şi fără timp – adică fără întrerupere – în această perioadă de 520 de ani şi totodată să fim deosebit de onoraţi să tragem încă, clopotul din această clopotniţă“, a spus Dan Cojan.

După discursurile oficialilor   s-a dat startul distracţiei. Din programul pregătit nu au lipsit scenele de luptă dintre ostaşii moldoveni şi cotropitori, atelierele de ocupaţii tradiţionale organizate în special pentru copii, şcolile de tras cu arcul şi de mânuit spada, parada tuturor personajelor istorice participante prin centrul oraşului; la final, spre seară, cei prezenţi au putut urmări un spectacol inedit oferit de fachiri profesionişti. Premiera din acest a constat în prezenţa la Piatra-Neamţ a calfelor călătoare – meşteşugari din Evul mediu – şi un spectacol de jonglerii cu steaguri.

„Sărbătoarea Curţii Domneşti“ este prima manifestare din programul evenimentelor pregătite de municipalitate pentru acest an şi care au drept scop principal promovarea turistică a oraşului Piatra-Neamţ. Următorul festival de acest gen va fi „Festivalul dacic Petrodava“, care se va desfăşura în luna mai.

(Roxana CHIRILĂ)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here