Acasă Economic „Turnătorii“ de la Poştă

„Turnătorii“ de la Poştă

1231
0
DISTRIBUIȚI

Fosta Direcţie Judeţeană de Poştă şi Telecomunicaţii, care avea sediul în municipiul Piatra-Neamţ, a fost un obiectiv de mare interes pentru fosta Securitate, după cum reiese dintr-un document făcut public recent de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Astfel,           într-o hotărâre luată pe 24 octombrie 1983, de colonelul Marcel Mihalcea, şeful Securităţii la acea vreme, s-a dispus deschiderea unui dosar de obiectiv la Poştă. În această hotărâre sunt menţionate şi persoanele care lucrau atunci la Poştă şi erau informatori ai organelor represive.

„Direcţia Judeţeană de Poştă şi Telecomunicaţii cu sediul în municipiul Piatra-Neamţ are un personal muncitor de 1.619 oameni, care îşi desfăşoară activitatea în 64 de oficii poştale, şase ateliere şi două secţii. Partea de exploatare şi întreţinere este considerată vulnerabilă şi se compune din şase centrale telefonice, două în Piatra-Neamţ, două în municipiul Roman şi câte una în oraşele Târgu-Neamţ şi Bicaz. În municipiile Piatra-Neamţ şi Roman mai funcţionează şi două centrale telegrafice automate ce asigură comunicările TELEX. De asemenea, în Piatra-Neamţ funcţionează instalaţia de teleconferinţă, staţia releu radio TV a şantierului Teleconstrucţia, considerate sectoare vulnerabile.

În rândul personalului muncitor au fost identificate următoarele categorii de persoane:

– 19 care fac obiectul muncii organelor de securitate (manifestări de nemulţumire şi discuţii duşmănoase , cu rude în ţări ca-pitaliste, relaţii cu cetăţeni străini, care audiază emisiunea postului de radio «Europa liberă»;

– 7 cu antecedente penale;

– 38 care au fost sau sunt în reţeaua informativă a organelor de securitate;

– 56 care sau fost sau sunt în reţeaua informativă a organelor de Miliţie.

În cadrul Direcţiei, un număr de 26 de persoane lucrează cu date şi documente ce constituie secrete de stat.

În perioada anilor 1977 – 1983, un număr de 91 de persoane au efectuat călătorii în străinătate“, se arată în documentul făcut public de CNSAS.

Supravegheaţi pentru credinţă

Tot CNSAS a mai dat publicităţii un alt document în care, în 1977, se hotăra deschiderea unui dosar de obiectiv la Complexul CFR Piatra-Neamţ, dat fiind faptul că printre lucrătorii de acolo existau mai mulţi adepţi ai formaţiunii religoase „Oastea Domnului“.

Iată ce menţiona, la acea vreme, colonelul Ioan Bobu despre ceferiştii în cauză: „La ordinul conducerii Direcţiei dat în şedinţa din 23 martie 1974 cu ofiţerii de contrainformaţii economice din transporturi fe-roviare, privind elementele ce concură la siguranţa circulaţiei şi fac parte din diferite secte religioase, raportăm următoarele.

Pe raza Inspectoratului sunt cunoscute un număr de şapte elemente care fac parte din secta «Oastea Domnului», fiind dispersaţi în staţiile CFR după cum urmează: acar în halta Costişa, acar în staţia Roznov, vânzător de bilete în halta Săvineşti, acar în staţia Piatra-Neamţ, acar în halta Stejaru, acar în staţia Podoleni, acar în staţia Pângăraţi. Până în prezent, aceste elemente nu au fost semnalate cu alte preocupări în timpul serviciului.

Au fost luate măsuri ca prin reţeaua de care dispunem, cât şi prin alte persoane, să cunoaştem din timp orice aspecte negative din activitatea lor, sau alte preocupări de natură să aducă prejudicii siguranţei circulaţiei“. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here