Acasă Eveniment Vasile Olaru şi Petru Paleu condamnaţi la închisoare

Vasile Olaru şi Petru Paleu condamnaţi la închisoare

2626
3
DISTRIBUIȚI

l fostul primar al comunei Girov şi omul de afaceri au primit câte doi ani cu executare l în primă instanţă, cei doi primiseră pedepse fără executare

Vasile Olaru, fostul primar al comunei Girov, şi omul de faceri Petru Paleu au fost condamnaţi ieri, de Curtea de Apel Bacău, la câte doi ani de închisoare cu executare. Cei doi au fost acuzaţi, în acelaşi dosar, de abuz în serviciu şi fals intelectual – fostul primar Olaru, şi de complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată – Petru Paleu.

Iniţial Tribunalul Neamţ pronunţase pedepse de doi ani cu suspendare pentru Olaru, şi trei ani în acelaşi regim pentru Paleu.

În dosarul, instrumentat de DNA Bacău, Olaru a fost anchetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, iar Paleu de complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA faptele incriminate au început în 2007, anul în care Primăria Girov a semnat un contract cu Energoterm (firmă patronată de Petru Paleu) pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov“. Anchetatorii au stabilit că lucrările au fost făcute parţial, iar echipamentele prevăzute în contract, în valoare de peste 943.000 de lei, nu fuseseră predate primăriei.

În calitate de edil al localităţii, Vasile Olaru a achitat milioane de lei firmei conduse de Paleu pentru lucrări şi echipamente care nu se regăseau în acte. În rechizitoriu se menţionează că cea mai mare parte din suma achitată ilegal de primar firmei lui Paleu trebuia folosită pentru achiziţia unor utilaje. Acestea nu au fost găsite nici în acest moment deşi, în apărarea sa, Paleu a depus acte că le-ar fi achiziţionat de la o firmă din Oradea. Respectivele acte erau însă din 2013, în timp ce firma respectivă fusese radiată încă din 2010.

Procurorii mai spun totodată că, în vara anului 2008, (în perioada campaniei electorale), fostul primar Olaru a dispus plata a aproximativ două milioane de lei către aceeaşi firmă a lui Paleu, fără ca lucrările să fie efectuate în întregime. O parte din bani, respectiv vreo 50.000 de lei, ar fi fost daţi „îndărăt“ primarului.

În sentinţa de ieri, Curtea de Apel Bacău a decis următoarele: „Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de doi ani închisoare aplicată inculpatului Vasile Olaru, pe care acesta urmează să o execute efectiv în regim de detenţie.

Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia privind contopirea pedepselor aplicate inculpatului Paleu Petru pentru infracţiunile deduse judecăţii. Reduce cuantumul pedepsei închisorii aplicate inculpatului Paleu Petru, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare.“

La scurt timp după ce a aflat sentinţa, Vasile Olaru s-a predat la Poliţie. Petru Paleu, care are mutaţie în Bucureşti, era, la ora închiderii ediţei, căutat de o echipă de oameni ai legii.

(Mihai SAVA)

3 COMENTARII

  1. in sfarsit curtea de apel bacau a dovedit ca paleu nu este dumnezeu si raspunde in fata legii.de acum are timp sa se consulte cu stefan ce spagi mai ia.dar important ar fi sa dea banii inapoi si sa se refaca lucrarile.poate ramane ceva si pentru alimentarea cu apa de la pangarati.

  2. Cand a adus 3 cupe si 2 campionate la Piatra Neamt cu Fibrexul si dadea petreceri, il aclamati ca pe un rege… acum l-ati vandut contra lui Barabas. In joia mare…
    Costele, sa ai un Paste fericit ca sufletul tau, toata lumina din sufletul tau sa se revers easupra familiei tale!

  3. Cu regret o spun dar nu se va recupera niciun leu. Mai are si alte procese penale pe rol, vezi teapa data liceului sportiv Piatra Neamt. Se pare ca a trecut totul pe numele copilor, Paleu nu mai are mimic pe numele lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here