Acasă Social Virozele respiratorii au depăşit nivelul maxim al ultimilor cinci ani

Virozele respiratorii au depăşit nivelul maxim al ultimilor cinci ani

1265
0
DISTRIBUIȚI

Săptămâna trecută, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, raportate Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), a fost de 2.703, cu un număr de 39 de internări. O tendinţă în creştere, notează specialiştii, faţă de situaţia înregistrată în săptămâna precedentă, când au fost peste 500 de cazuri de infecţii mai puţine.

În ultimele trei săptămâni, virozele respiratorii au atins şi depăşit nivelul maxim al ultimilor 5 ani. Pneumonia pare să bată în retragere, dar numărul îmbolnăvirilor rămâne unul destul de ridicat. În acelaşi interval de timp amintit, au fost numărate 744 de cazuri, cu un număr de 154 de internări.

„S-au înregistrat 29 de cazuri de gripă, la pacienţi nevaccinaţi antigripal, 26 dintre bolnavi fiind internaţi în spital. În săptămâna precedentă, s-a înregistrat un deces prin gripă, la un copil în vârstă de 8 ani care avea comorbidităţi.

Distribuţia pe grupe de vârstă se prezintă astfel: 3 cazuri la grupa de vârstă 15-49 de ani; 18 cazuri la grupa de vârstă 50-64 de ani şi 4 cazuri la grupa de vârstă peste 65 de ani. Astfel, evoluţia infecţiilor respiratorii acute înregistrează valori maxime faţă de aceeaşi perioadă de supraveghere epidemiologică a ultimilor 5 ani; în ultima săptămână, creşterea a fost cu 27,6%. Numărul cazurilor de gripă a crescut în ultima săptămână cu 52,6%. S-au recoltat 4 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa, care au fost trimise la Institutul „Cantacuzino“ Bucureşti pentru confirmare. S-au transmis recomandări privind măsurile antiepidemice la spitale, centre medico-sociale, medicină de familie“, a spus dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP. Având în vedere evidenţierea circulaţiei virusului gripal la nivel naţional, specialiştii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: copii şi adulţi cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta peste 65 de ani, copii şi bătrâni instituţionalizaţi. Până la 11 februarie, au fost vaccinaţi antigripal aproximativ 25.000 de nemţeni din grupele la risc. Momentan, mai există în stocul DSP circa 100 de doze de vaccin antigripal, iar alte 1.300 de doze sunt disponibile la nivelul cabinetelor medicilor de familie. „Recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile de igienă personală, acestea fiind esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Avertizăm populaţia că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandăm eviterea automedicaţiei. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al DSP.

În cazul apariţiei simptomelor de boală, Ministerul Sănătăţii recomandă prezentarea la medicul de familie, în ve-derea dignosticării şi instituirii tratamentului corect. (T. MARIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here