Acasă Sport Volei masculin – CV „Municipal“-LPS Piatra-Neamţ: Dan Gavril şi Nicu Buruş fac,...

Volei masculin – CV „Municipal“-LPS Piatra-Neamţ: Dan Gavril şi Nicu Buruş fac, din nou, cuplu pe banca tehnică

1911
1
DISTRIBUIȚI

Aniversarea celor cinci decenii de existenţă (anul viitor, în 2018) este unul dintre motivele pentru care conducerea administrativă a clubului pietrean de volei „Municipal“-LPS a rămas să-şi continue activitatea. Celălalt motiv important în continuarea existenţei grupării este reprezentat de revenirea tehnicianului Dan Gavril la timona formaţiei. Cunoscutul profesor pietrean a acceptat să se implice, din nou, la echipa băieţilor, după o pauză de două sezoane cât a activat pe banca echipei feminine Penicilina Iaşi.

Până în prezent, tabăra pie-treană masculină de volei a reuşit să-şi adjudece, în trei rânduri, locul II (postura de vicecampioană) în întrecerea primei ligi interne, tot de trei ori a fost finalistă a Cupei României, iar de patru ori a câştigat medaliile de bronz ale campionatului.

„Supravieţuirea echipei, mai importantă decât culoarea politică“

„Cât timp echipa s-a numit Fibrex-Rifil Săvineşti, evoluţia noastră a fost mereu una foarte bună, lăudabilă şi cu prezenţe tradiţionale în cupele europene!“, îşi aminteşte directorul Niţă. În acest an, gruparea masculină de volei a oraşului a reuşit să obţină 300.000 de lei de la Consiliul Judeţean, dar şi promisiunea unui parteneriat de asociere cu Primăria Piatra-Neamţ. „Cred că se va face şi acesta. Pentru mine, nu contează culoarea politică ci supravieţuirea echipei. Noi n-am avut niciodată banii necesari pentru câştigarea titlului de campioană“, se arată convins directorul Niţă, supărat că mediul privat din oraş nu se arată interesat de a sprijini performanţa sportivă. Rifil, Moldocor, RoCom Central, TCE 3 Brazi, Moldocor, Dolinex, Primăria şi Consiliul local, Consiliul Judeţean şi Biroul Notarial Bălan sunt singurele care susţin, financiar, tabăra voleibaliştilor pietreni.

Au refuzat invitaţia FRV să rămână în Divizia A1

Pentru ediţia 2017-2018 a campionatului intern, formaţia „Municipalului“ va activa la nivelul eşalonului secund intern, în seria Est. Stagiunea precedentă, echipa a retrogradat ca urmare a criteriului sportiv: clasarea pe ultimul loc al ierarhiei finale. Totuşi, pietrenii ar fi avut oportunitatea de a-şi  continua parcursul în prima ligă (Divizia A1). CSS 2 Baia-Mare, dar şi Ştiinţa Bacău sunt formaţiile cu mari probleme financiare, care nu se pot baza pe bugetul necesar participării în primul eşalon. Conducerea administrativă a „Muni-cipalului“ a refuzat invitaţia FR Volei. Asta ca urmare a propriului buget insuficient şi a unui efectiv de jucători mult redus numeric şi valoric la echipă. „M-am gândit foarte serios la ideea să renunţ de tot la activitatea echipei, la viitorul acestui club. Însă faptul că suntem în pragul jubileului grupării (n.n. împlinirea a 50 de ani de existenţă) m-a făcut să reanalizez situaţia“, completează diriguitorul „Municipalului“.

Au scăpat de golani, „de jucătorii obraznici“

1.161.000 de lei este valoarea bugetului pe care formaţia pie-treană masculină de volei se bazează în acest moment pentru susţinerea întregului campionat. „Ne va fi foarte greu în continuare!“, anticipează situaţia directorul Niţă. Concret, la ora actuală, „Municipalul“ se bazează pe prezenţa doar a nouă sportivi. Şapte dintre aceştia au rămas din vechiul lot care a retrogradat în eşalonul secund. „Golanii au plecat de la echipă! Datorită celor trei-patru jucători problemă am ajuns să retrogradăm“, susţine, bucuros, directorul Constantin Niţă. Acesta a fost completat imediat de antrenorul Nicolae Buruş. „Erau jucători obraznici, iar această obrăznicie venea şi din momentele de slăbiciune atunci când erau puşi să joace de la egal la egal cu alţi adversari“.

Un basarabean, singurul „stranier“ dorit la echipă

După prima retrogradare a echipei, consemnată în istoria celor 50 de ani, obiectivul formaţiei „Municipalului“ pie-trean este legat, cum altfel, de o promovare imediată în Divizia A1. „Vrem să fim principalii favoriţi la revenirea în prima ligă. Este singura oportunitate a echipelor din oraş pentru accederea în cadrul întrecerii unui prim eşalon, la toate sporturile“, se încurajează directorul Constantin Niţă. Pentru sezonul nou de campionat, antrenorii Dan Gavril şi Nicu Buruş se vor baza pe un lot de jucători români, completat, foarte probabil, cu un jucător din Republica Moldova.

„Echipa nu e a mea sau a lui Gavril. Va rămâne a copiilor noştri“

Ceea ce părea la un moment dat a reprezenta o ruptură definivă între profesorul Dan Gavril şi directorul Constantin Niţă în curtea „Municipalului“ a devenit, ca peste noapte, doar o simplă amintire nefericită. „Solicitarea pentru continuarea colaborării a venit din partea mea, pentru el. Ne-am dat seama că această formaţie nu este nici a mea şi nici a lui Gavril. Gruparea va rămâne a copiilor noştri, iar profesorul Dan Gavril s-a angajat ca împreună să repunem echipa pe picioare“, mărturiseşte directorul Niţă.

Colaborarea cu Dinamo Chişinău a căzut

Înainte de a-şi creiona lotul de jucători pentru campionatul următor, cei de la CV „Municipal“ au fost solicitaţi să accepte un proiect de colaborare cu gruparea similară, Dinamo Chişinău. Patru jucători basarabeni, plus un antrenor şi-ar fi dorit să participe cu echipa pietreană masculină de volei în competiţia eşalonul secund din România. Varianta respectivă a căzut definitiv după ce reprezentanţii Ministerului de Interne nu au acceptat această colaborare şi nici cu trecerea sportivilor de la Chişinău în România. „Nouă ne-ar fi convenit propunerea basarabenilor întrucât ar fi venit cu salariile plătite de reprezentanţii clubului lor“, a explicat directorul Niţă.

CSU Ştiinţa Bucureşti, principala contracandidată la promovare

Până la startul campionatului, cei de la „Municipal“ consideră că revenirea profesorului Dan Gavril la echipă este cea mai mare realizare. „Dumnealui este un adevărat maestru şi pentru sportivi, dar şi pentru mulţi alţi antrenori. A fost pe banca tehnică a echipei şi la promovarea trecută în primul eşalon“, îşi aminteşte antrenorul secund Nicu Buruş, fost elev al profesorului Dan Gavril la formaţia pietreană. Cu patru jucători înregimentaţi de le prim-divizionara Steaua şi CSM Bucureşti, CSU Ştiinţa Bucureşti se anunţă a fi contracandidata „Municipalului“ pietrean în lupta promovării. Antrenorul Nicu Buruş nu exclude însă pe Rapid Bucureşti şi nici pe CSM Suceava din grupul pretendentelor la accederea în Divizia A1. Buruş consideră că lotul pietrean este deficitar acum pe postul centrilor, acolo unde mai pot să apară întăriri abia în pauza de iarnă.

Reunirea lotului va fi luni

Fără să mai aibă timp de efectuarea unui cantonament, diriguitorii formaţiei masculine de volei a oraşului vor aduna echipa pentru ziua de luni, la începerea pregătirii. În seria Est, CV „Municipal“ Piatra-Neamţ va lupta pentru câştigarea unuia dintre primele două locuri ale ie-rarhiei în serie. Respectiva postură asigură ulterior participarea la turneul „baraj“, alături de ocupantele primelor două locuri din seria Vest.

(Ciprian AVĂDANEI)

1 COMENTARIU

  1. „Golanii au plecat de la echipă! Datorită celor trei-patru jucători problemă am ajuns să retrogradăm“, susţine, bucuros, directorul Constantin Niţă.

    „Erau jucători obraznici, iar această obrăznicie venea şi din momentele de slăbiciune atunci când erau puşi să joace de la egal la egal cu alţi adversari“, antrenorul Nicolae Buruş.

    Intrebare: Golanii au fost adusi la echipa de catre cine? Pe contractele lor aparea semnatura carui oficial din cadrul VCM Piatra Neamt?

    Respect Dan Gavril si multumim pentru faptul ca a acceptat sa revina si ajute clubul in poate cel mai greu moment din existenta sa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here